Počelo suđenje za terorističke napade u Briselu 2016. godine

Svet 12. sep 202215:091 komentar
Izvor: John Thys/Pool via REUTERS

Preliminarnim saslušanjem u Briselu počelo je suđenje za islamističke terorističke napade 2016. u kojima su poginule 32 osobe, a stotine su povređene.

Na prvom ročištu rešavaju se proceduralna pitanja poput liste svedoka, među kojima je puno žrtava.

Samoubilački bombaški napadi 22. marta 2016. počinjeni su na aerodromu i stanici metroa, u vreme kada su se u Evropi već dogodili slični napadi.

Osmorica optuženika terete se za teroristička ubistva, pokušaj terorističkih ubistava i učestvovanje u aktivnosti terorističke organizacije, dok je deveti optužen samo za ovo poslednje, javila je belgijska novinska agencija Belga. Jednom optuženiku sudi se u odsustvu, jer se veruje da je poginuo u Siriji.

Devetorica optuženika bili su pristutni na otvaranju ročišta, nakon čega ih se većina odlučila da se vrati u svoje ćelije.

Suđenje će pratiti u sudnici u odvojenim staklenim boksovima koji imaju male otvore kako bi mogli da komuniciraju sa advokatima.

Salah Abdeslam, koji je već osuđen na doživotni zatvor zbog učestvovanja u terorističkim napadima u Parizu 2015, rekao je pre odlaska iz sudnice da praćenje suđenja u staklenom boksu neće biti pošteno.

Njihova odbrana tvrdi da ti boksovi dovode u pitanje načelo prezumpcije nevinosti i da otežavaju sudjelovanje njihovim klijentima u procesu.

Suđenje, koje bi trebalo da traje šest do devet meseci, velik je izazov za belgijski pravosudni sistem kojem hronično manjka ljudi i novca, po Belgi.

Suđenje se odvija u bivšem sedištu NATO-a kako bi bilo dovoljno prostora za više od 900 tužitelja i medije.

Ova prva faza suđenja trajaće do 10. oktobra kada će biti objavljena imena porote, a 13. oktobra počeće davanje iskaza.

Komentari

Vaš komentar