Počelo suđenje Aung San Su Ći

Svet 14. jun. 202112:17
Podeli:
Aung San Su Ći, Mjanmar
Izvor: REUTERS/Chalinee Thirasupa/File Photo

Suđenje svrgnutoj mjanmarskoj čelnici Aung San Su Ći počelo je, dok vojne vođe u toj zemlji nastavljaju suzbijati nemire nakon puča u februaru.

Sedamdesetpetogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir optužena je za desetak različitih kaznenih dela. U kućnom je pritvoru od vojnog puča 1. februara.

Analitičari veruju da vojska želi dugoročno ućutkati Su Ći, jer joj preti duga zatvorska kazna.

Optužena je, između ostalog, za kršenje spoljnotrgovinskih propisa i propisa uvedenih zbog koronavirusa, te za podsticanje nemira i korupciju.

Advokati Su Ći rekli su da će detalje o suđenju objaviti popodne.

Fil Robertson, zamenik direktora HRW za Aziju, okarakterisao je optužbe protiv Su Ći kao „lažne i politički motivisane s namerom da se poništi uverljiva izborna pobeda na izborima u novembru 2020. i spreči je da se ikad više kandiduje za tu dužnost“.

„Sve te optužbe trebalo bi da budu odbačene, što bi rezultiralo njenim trenutnim i bezuslovnim puštanjem na slobodu. No, nažalost, s ograničenjima pristupa njenim advokatima i slučajem koji se vodi pred sudom koji je u celosti u nadležnosti vojne hunte, malo je verovatno da će dobiti pravedno suđenje „, rekao je Robertson.

Mjanmar je potonuo u haos i nasilje od vojnog puča početkom februara. Oružane snage okrutno su suzbile svaki oblik otpora.

Prema neprofitnom udruženju za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), najmanje 863 osobe su ubijene, a više od 6000 je uhapšeno.

Komentari

Vaš komentar