Počele vežbe SAD i Južne Koreje nakon severnokorejskog ispaljivanja projektila

Svet 07. okt 202208:31
Izvor: South Korea Defense Ministry via AP

Južna Koreja i Sjedinjene Države počele su zajedničke pomorske vežbe sa američkim nosačem aviona, saopštila je južnokorejska vojska, dan nakon što su uzleteli borbeni avioni kao reakcija na severnokorejsko ispaljivanje balističkog projektila.

Pomorske vežbe održaće se u vodama u blizini južnokorejske istočne obale 7. i 8. oktobra, saopštio je južnokorejski združeni štab.

Vežbe su počele nakon što je Severna Koreja u četvrtak lansirala nekoliko balističkih projektila u more, a kasnije su ratni avioni leteli blizu granice s Južnom Korejom.

„Nastavićemo da jačamo naše operativne sposobnosti i spremnost da odgovorimo na bilo kakve provokacije Severne Koreje zajedničkim vežbama s… udarnom grupom nosača avionaa ‘USS Ronald Regan'“, saopštio je Združeni štab južnokorejskih snaga.

Američka udarna grupa ove nedelje je već učestvovala u trilateralnim vežbama protivraketne odbrane s ratnim brodovima iz Japana i Južne Koreje, podstaknuta probom u utorak u kojoj je Severna Koreja lansirala balistički projektil koji je preleteo deo Japana.

Visoki odbrambeni zvaničnici iz Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih Država razgovarali su o najnovijem razvoju događaja u pozivu u petak, osuđujući severnokorejska lansiranja i slažući se da su nedavne trilateralne pomorske vežbe poboljšale njihovu sposobnost da odgovore Severnoj Koreji, saopštio je južnokorejsko ministarstvo odbrane u izjavi.

Komentari

Vaš komentar