Pljačke i nasilje četvrti dan zaredom u Južnoj Africi, vojska na ulicama

Svet 12. jul. 202110:42 > 14:392 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Sumaya Hisham

U Južnoj Africi i danas su nastavljene pljačke i paljenja zgrada i automobila, četvrti dan zaredom od odlaska u zatvor bivšeg predsednika Džejkoba Zume, koji je osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda. Vojska će pružiti podršku policiji u Johanesburgu i u provinciji Kvazulu-Natal na istoku zemlje gde od petka traju nemiri.

Već su viđene vojne patrole na ulicama gradova, ali je vojska u današnjem saopštenju navela da će „raspoređivanje početi čim budu obavljene pripreme“.

Koliko dugo će vojnici biti raspoređeni i njihov tačan broj će biti određen „na osnovu policijske procene situacije na terenu“, dodaje vojska.

Uloga vojske će biti da „obezbedi sigurnost i bezbedno radno okruženje kako bi policija“ mogla da radi svoj posao u boljim uslovima, ističe vojska.

Blokirani putevi i opustošeni tržni centri vide se na snimcima televizija iz provincije na istoku zemlje, gde Zuma služi kaznu i gde su izbili prvi neredi koji su se proširili i na Johanesburg.

Na snimcima se vide ljudi koji trče u zapaljenu zgradu tržnog centra, dok drugi izlaze s kolicima punim robe.

Supermarket u mestu, oko 30 kilometara od raskošne rezidencije koju je Zuma renovirao o trošku poreskih obveznika, opljačkan je pre nego što je došla policija, koja je upotrebila gumene metke da bi rasterala okupljene, a slična situacija je bila u nedelju i u Johanesburgu.

Zapaljeni su kamioni duž glavnog puta u blizini Durbana, glavne luke Južne Afrike, kao i brojna vozila.

U Johanesburgu je tokom noći nastavljeno sa pljačkama, a delovi autoputa su i jutros blokirani, navodi policija, koja dodaje da je uhapšeno na desetine osumnjičenih.

Predsednik Siril Ramafoza je ponovo pozvao na smirivanje situacije.

„Neki se nesumnjivo osećaju povređeno i besno, ali ništa ne opravdava ovakvo nasilje“, istakao je Ramafoza.

Zuma je u sredu uveče otišao u zatvor na služenje kazne. Ustavni sud Južne Afrike osudio ga je 29. juna na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda, pošto je odbio da odgovara na pitanja komisije za borbu protiv korupcije u vreme svog mandata.

To je prvi put u istoriji Južne Afrike da je jedan bivši predsednik osuđen na kaznu zatvora.

Zumi je tada naloženo da se prijavi policiji u roku od pet dana, a ukoliko to ne učini, biće uhapšen.

Zuma, predsednik privredno najrazvijenije afričke zemlje od 2009. do 2018. godine, optužen je za brojne slučajeve korupcije, reketiranje, prevaru, utaju poreza i pranje novca.

Komentari

Vaš komentar