Plamen na Eviji išao do 30m, meštanima sledi nova borba – od čega da žive

Svet 12. avg 202119:22 > 19:537 komentara

Stanovnica Pefkija i vlasnica turističke agencije Domina Hadžiatanasiju ispričala nam je da su mnogi njeni sugrađani imali tek nekoliko minuta da pobegnu iz domova koji su posle izgoreli.

„Mislili smo da smo ovde bezbedni, ali vatra je došla tako brzo sa jednim neverovatnim zvukom. Noge su mi se odsekle i bili smo strahovito uplašeni“, kaže za N1 Hadžiatanasiju.

Mina Kuvelis, koja se pre nekoliko godina preselila na Eviju i udala za Grka, kaže da su ona i njen sin Kosta trčali ka moru i videli trajekt koj ije pristao na plažu. „Mi smo se evakuisali na feribot. Moj sin i ja. Muž je gasio požar. Bilo je jedno stanje blage panike. Nismo znali šta će biti“, navodi.

Povezano:

Za stanovnike Evije sada počinje druga borba. Od čega živeti? Šuma je spaljena sa njom i proizvodnja meda, kao i sakupljanje borove smole za kozmetičku industriju. To su bili važni izvori prihoda.

„Imamo mnogo porodica koje su u brdima živele od zemlje, od šume i maslina. Sada nemaju od čega da žive. Nema ni turizma. Zato vas molimo, ne otkazujte dolaske. Dođite na Eviju i ne ostavljaje nas bez posla“, kaže Domina Hadžiatanasiju.

U mestu Neos Pirgos, konobar Jorgos Dimopulos zabrinut je za svoj posao.

„Stvari se neće baš tako brzo vratiti u normalu. Izgubili smo sve turiste. Možda će se vratiti vikend turisti iz Atine, ali oni pravi, koji duže ostaju neće i to je loše“, navodi Domina Hadžiatanasiju.

Prevario se bar kada je reč o pojedinim gostima iz Srbije. Tamara Stanković iz Beograda i njen muž rešili su juče i pored upozorenja i apela svih nadležnih, da ipak krene na ranije zakazani godišnji odmor. „Znate, ja ovde dolazim već osmu godinu. Moja ideja je bila da dođem po svaku cenu i da ako treba makar pomognem. A nadala sam se i da će sve proći i da će onda moći da se uživa. Ovi domaćini su mi kao porodica“, navodi ova turistkinja iz Srbije.

Načelnik mesta Pefki nada se pomoći koju sada, nakon požara, obećava Vlada premijera Micotakisa.

„Siguran sam da je ova nesreća došla kao posledica grešaka – velikih grešaka. Nije vreme sad da ih analiziramo, ali nadam se da je Evija sada nauk svima i da sledeći put neka druga ugrožena mesta neće biti prepuštena kao naše mesto u ovom požaru“, kaže Joanis Koncijas, načelnik Pefkija.

Za to vreme, vatrogasci mogu konačno da odahnu. Zapovednik grčkih spasilačkih službi zahvalio je svim vatrogascima koji su došli u pomoć iz drugih zemalja. Posebno slovačkim i srpskim vatrogascima koji su sprečili da izgori selo Avgarija u noći između utorka i srede.

„Ja koji imam jako puno godina i bavim se ovim poslom toliko dugo, nisam video plamene šiljke od 30 metara. Ovo je bilo nešto neverovatno. Agresivnim pristupom zadržali smo vatru i uspeli da formiramo liniju odbrane. Posle smo posebnom taktikom formirali još jednu zadnju liniju odbrane i nju i danas držimo pod kontrolom“, kaže Vlado Plemić, zamenik načelnika Uprave za vanredne situacije MUP-a.

N1: Izgledate malo umorno?

Pa kada ste angažovani po 12 ili 16 sati dnevno i još posle treba da napravite plan za sutra, onda tako izgledate, odgovara Plemić.

Posao, ipak, nije gotov i posle kiše koja je sinoć padala šuma na mnogo mesta nastavlja da tinja.

Komentari

Vaš komentar