Penzionisani pukovnik na ruskoj televiziji kritikovao rat i poziciju Rusije

Svet 18. maj. 202209:3942 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/ Ricardo Moraes

Penzionisani ruski pukovnik napravio je presedan na ruskoj državnoj televiziji i kritički analizirao rat u Ukrajini i situaciju u kojoj se Rusija nalazi. On je poručio da Rusiji ne treba rat s Ukrajinom, a da će se situacija po ruske snage pogoršati.

U emisiji se vodila rasprava u kojoj su se uglavnom podržavali svi potezi Kremlja u vezi sa takozvanom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini. Međutim, Mihail Hodarenok, vojni analitičar i penzionisani pukovnik, govorio je potpuno drugačije, prenosi BBC.

On je upozirio da će se „situacija (za Rusiju) očigledno pogoršati“ jer Ukrajina dobija vojnu pomoć od Zapada, a da će „ukrajinska vojska moći da naoruža milion ljudi“.

Osvrnuo se i na ukrjainske vojnike i njihov moral u ratu.

„Postoji želja za obranom svoje domovine. Konačnu pobedu na bojnom polju određuje visok moral vojnika koji prolivaju krv za ideje za koje su spremni da se bore“, kazao je Hodarenok.

Dodao je da je nejveći problem u vojnom i političkom aspektu to što je Rusija „u potpunoj političkoj izolaciji i da je cieo svet protiv nas, čak i ako to ne želimo da priznamo“.

„Situacija se ne može smatrati normalnom kada je protiv nas koalicija od 42 zemlje i kada su naši resursi, vojno-politički i vojno-tehnički, ograničeni“, poručio je Hodarenok.

Ostali gosti u studiju su ćutali, a čak je i voditeljka Olga Skabejeva, koja inače žestoko brani Kremlj, bila neobično ćutljiva, prenosi BBC.

Penzionisani pukovnik je još u februaru, pre početka invazije, kritikovao „entuzijastične jastrebove i nepromišljene kukavice“ zbog tvrdnji da bi Rusija lako dobila rat protiv Ukrajine.

„Oružani sukob s Ukrajinom nije u nacionalnim interesima Rusije“, zaključio je on tada.

Sve o dešavanjima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar