Penzionisani biskup odbio položaj kardinala zbog slučajeva zlostavljanja

Svet 17. jun 202214:35
Izvor: STEFANO RELLANDINI / POOL / AFP

Jedan od novih kardinala koje je predložio papa Franja, penzionisani biskup Genta u Belgiji, nije prihvatio počasti zbog nedovoljno efikasnog odgovora na slučajeve seksualnog zlostavljanja u koje su bili umešani sveštenici, saopštila je belgijska biskupska konferencija, prenosi Asošijeted pres.

Pročitajte još:

Biskup Genta Luk Van Luj zatražio je od pape Franje dozvolu da odbije tu čast kako „ne bi više naštetio žrtvama“, a papa je prihvatio zahtev.

Papa je imenovao Van Luja za jednog od 21 prelata koji će postati novi „princ crkve“ tokom konzistorija 27. avgusta.

Sa 80 godina, Van Luj je prestar da bi učestvovao u budućem veću kardinala koje će birati sledećeg papu, ali je bio jedan od petorice ljudi koji su imenovani za kardinale u znak priznanja zbog njihovog doživotnog služenja crkvi.

Belgijska biskupska konferencija je saopštila da je najava da će biti postavljen za kardinala „izazvala mnogo pozitivnih reakcija, ali i kritike zbog činjenice da kao biskup Genta nije uvek ulagao dovoljno energije protiv zloupotrebe u svom pastoralnom radu“.

Konferencija je saopštila da ceni Van Lujevu odluku da odbije čast i ponovila svoju posvećenost borbi protiv zlostavljanja u crkvi i stavljanju interesa žrtava na prvo mesto.

Belgijska katolička crkva je imala lošu evidenciju o zlostavljanju i zataškavanju.

Belgijska crkva je 2010. godine priznala više od 500 slučajeva zlostavljanja iz pedesetih godina prošlog veka, nakon što je naručila izveštaj koji je utvrdio da je najmanje 13 žrtava počinilo samoubistvo.

Iste godine policija je upala u crkvene kancelarije, a nadbiskup Briža je podneo ostavku nakon što je priznao da je godinama seksualno zlostavljao svog nećaka dok je bio sveštenik i biskup.

Skandal u Brižu okaljao je ugled i tadašnjeg poglavara belgijske crkve, kardinala Godfrida Danila, koji je snimljen kako traži od biskupove žrtve da ćuti.

Komentari

Vaš komentar