Pelosi uoči dolaska u Zagreb: SAD i saveznici pokazaće solidarnost s Ukrajinom

Svet 24. okt 202215:1016 komentara
Izvor: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izjavila je da joj je čast što će na samitu u Zagrebu, zajedno s evropskim saveznicima i drugim partnerima iz sveta, dati nepogrešivu izjavu o solidarnosti s Ukrajinom u njenoj borbi za slobodu.

„Amerika se ove sedmice pridružuje našim demokratskim partnerima da bismo ponovo potvrdili naše obećanje da ćemo biti uz ukrajinski narod u njihovoj borbi za slobodu i da ćemo Rusiju smatrati odgovornom – sve dok se ne ostvari pobeda“, rekla je Pelosi uoči dolaska u Zagreb na prvi parlamentarni samit Međunarodne krimske platforme, saopštio je njen kabinet.

Ona je naglasila da je „Hrvatska ključni američki saveznik, regionalni lider i NATO partner“, prenela je agencija Hina.

„Naši angažmani u Zagrebu produbiće veze među našim narodima“, dodala je Pelosi, koja je najviša američka funkcionerka u poseti Hrvatskoj od 2015. kada je u Zagrebu bio tadašnji potpredsednik Džo Bajden.

Ona je istakla da su Amerika i njeni saveznici „delujući istorijskom brzinom, snagom i jedinstvom, nametnuli razorne posledice Rusiji i isporučili Ukrajini pomoć koja menja pravila igre“.

Zahvalila je hrvatskim i ukrajinskim funkcionerima što su „okupili parlamentarne lidere iz svetskih demokratija na ovaj pravovremen, važan samit“.

Pelosi se poslepodne u Zagrebu sastaje s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Na samitu u utorak će učestvovati oko 50 delegacija iz tridesetak država, kao i parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija, a 11 zemalja potvrdilo je učešće videovezom. Iz Sabora su potvrdili da je pozvana i Srbija, ali da iz te niko ne dolazi. Predsednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je ranije da je „Srbija pozvana, ali da očito ima druge planove“.

Učesnicima samita obratiće se hrvatski premijer Andrej Plenković i videovezom ukrajinski predsednik Volodimir Zelenskij.

Predviđeno je da učesnici samita na kraju skupa usvoje zajedničku izjavu u kojoj će izraziti podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

Hrvatska je suorganizator skupa na poziv Ukrajine zbog ratnog stanja u toj zemlji, što, kako je saopštio Sabor Hrvatske, pokazuje partnerstvo i prijateljstvo Kijeva i Zagreba.

Prvi parlamentarnim samitom Krimske platforme inauguriše se parlamentarna dimenzija tog međunarodnog mehanizma.

U avgustu 2021. u Kijevu je održan inauguracijski samit na nivou predsednika država ili vlada kao odgovor na aneksiju Krima i druge bezbednosne izazove, a ponovo je održan u virtuelnom obliku u avgustu ove godine.

Komentari

Vaš komentar