Parlamentarni izbori u Češkoj, ankete daju prednost Babišu

Svet 08. okt 202115:34
Podeli:
Izvor: Reuters/Bernadett Szabo

U Češkoj su u 14 časova otvorena birališta na kojima danas i u subotu prepodne oko osam miliona registrovanih birača među 5.242 kandidata, po proporcionalnom izbornom sistemu, bira 200 poslanika Poslaničkog doma Parlamenta.

Izborni modeli i ankete raspoloženja birača najviše šanse za pobedu sa oko 25 odsto glasova birača daju sadašnjem premijeru, tajkunu agro i hemijske industrije, Andreju Babišu.

Premijer je uspeo da prebaci težište predizborne kampanje sa katastrofalnog načina na koji se njegova vlada izborila sa pandemijom kovida-19, kada je Češka mesecima bila na vrhu svetske liste najgorih, na pretnju nove izbegličke krize uz najnovije poruke Česima da će on zaštititi njihovu automobilsku industriju i cene gasa i struje od zelenih planova Evropske unije.

Babiš je u poslednjoj predizbornoj debati u javnom radio servisu Radiožurnal obećao Česima da će moći da skinu zaštitne maske čim se vakciniše još pet odsto građana, iako stručnjaci upozoravaju da počinje četvrti talas pandemije i da se mere mogu i pooštravati.

Analitičari procenjuju da na ishod izbora neće osetnije uticati poslednja u nizu Babišovih afera iz Pandorinih papira, kada se pokazalo da je pre ulaska u politiku 2009. godine osnovao ofšor kompanije na Devičanskim ostrvima i u SAD, da kupi kroz vrlo komplikovanu šemu uzajamnih pozajmica za 15 miliona evra luksuzne nekretnine na Azurnoj obali, blizu Kana.

Vlasti u SAD, Francuskoj i Češkoj saopštile su da će proveriti zašto je Babiš kupovao nekretnine tako da pozajmljuje sam sebi tj. svojim ofšor kompanijama, a njihovo postojanje nije priznao kasnije u prijavi imovine kao ministar finansija od 2013. godine, a od 2017. premijer, po tako komplikovanoj šemi koju koriste trgovci oružjem, kriminalci i to najčešće za pranje novca i utaju poreza premda nije nelegalna.

„Tako političar ne bi smeo da postupi, ali ja tada nisam bio u politici“, objasnio je slučaj premijer Babiš Česima i optužio novinarski konzorcijum koji je objavio Pandorine papire nakon istrage u 117 zemalja sveta da su tu, kako je rekao, zaveru smislili kako bi on izgubio izbore.

Po petinu glasova birača imaju šanse da osvoje i dve koalicije, Zajedno – u kojoj su stranke desnog centra, liberali i demohrišćani i koalicija Piratske stranke i nezavisnih gradonačelnika, a na četvrtom mestu su ojačani češki desničarski ekstremisti iz stranke Sloboda direktna demokratija, sa podrškom preko desetine čeških birača.

Ove godine osvojeni glasovi se preračunavaju po blago izmenjenom mehanizmu u korist manjih partija, jer je Ustavni sud uklonio nepravdu da je kandidatima velikih stranaka bilo potrebno daleko manje glasova da osvoje poslanički mandat u nekim regionima, čak i višestruko manje nego kandidatima manjih partija.

Česi koji su u karantinu ili samoizolaciji zbog kovida-19 glasali su sredu iz automobila na nekom od 82 glasačka punkta.

Agencije za istraživanje javnog mnjenja očekuju solidnu izlaznost od oko 60 odsto, s tim da veća izlaznost ide na ruku opoziciji.

Nezvanični rezultati izbora trebalo bi da budu poznati već u subotu uveče.

Komentari

Vaš komentar