Papa tužan zbog masovne dečije grobnice u Kanadi, ali se nije izvinio

Svet 06. jun. 202115:4515 komentara
Podeli:
Izvor: VINCENZO PINTO / AFP

Papa Franja je rekao da je tužan zbog masovne grobnice s više od 200 dece u bivšoj Rimokatoličkoj crkvi za starosedelačke učenike u Kanadi, ali se nije izvinio uprkos zahtevu premijera Džastina Trudoa. Papa Franja je, u obraćanju vernicima okupljenim na vatikanskom Trgu svetog Petra pozvao političke i crkvene vlasti da rade na rasvetljavanju slučaja i na zaceljenju rana.

Dva dana ranije, kanadski premijer Trudo rekao je da je duboko razočaran što se Vatikan nije izvinio i pozvao crkvu da preuzme odgovornost.

Povezane vesti

U Kanadi je od 19. veka do 1970-ih godina više od 150.000 dece starosedelaca prisilno slato u rezidencijalne škole koje su bile pod upravom crkava, a osnovane su s ciljem prisilne asimilacije u kanadsko društvo.

Starosedelačka zajednica saopštila je krajem prošlog meseca da su radarom otkrivene kosti dece u blizini mesta gde se nalazila Kamlups indijanska rezidencijalna škola u Britanskoj Kolumbiji na zapadu Kanade, koja je radila od 1890. do kasnih 70-ih godina 20. veka.

Kanadska vlada priznala je da je u školama vladalo fizičko i seksualno zlostavljanje i da su učenici dobijali batine zbog toga što govore svoj maternji jezik.

„S tugom pratim vesti koje stižu iz Kanade o uznemirujućem otkriću ostataka 215 dece“, rekao je papa Franja.

On je rekao da se oseća bliskim kanadskom narodu koji je traumatizovan šokantnom vešću.

Papa, ipak, nije uputio direktno izvinjenje, što su tražili mnogi građani i kanadski premijer od Rimokatoličke crkve, zbog njene uloge u radu rezidencijalnih škola.

Komentari

Vaš komentar