Papa se sastao sa predsednikom Argentine nakon legalizovanja abortusa

Svet 13. maj 202115:073 komentara
Podeli:
Izvor: Vatican Media/­Handout via REUTERS

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo sastao se sa argentinskim predsednikom Albertom Fernandezom u Vatikanu, nekoliko meseci nakon što je Argentina legalizovala abortus uprkos protivljenju Katoličke crkve i ličnom pozivu pape da se ne donosi takva odluka.

Za razliku od uobičajene prakse, u saopštenju Vatikana o poseti Fernandeza nema osvrta na pitanja o kojima su on i papa razgovarali.

U kratkom saopštenju naveden je samo pregled tema o kojima je Fernandez razgovarao sa državnim sekretarom i ministrom spoljnih poslova Vatikana, a reč je o pandemiji, finansijskoj krizi u Argentini i borbi argentinskih vlasti protiv siromaštva, prenosi AP.

Sastanak je održan u sporednoj radnoj sobi sale u Vatikanu, za razliku od uobičajene prakse da se sastanci tokom državnih poseta održavaju u Apostolskoj palati.

Fernandez se sa papom Franjom sastao drugi put i sastanak je ponovo pokazao narušene odnose pape i vlasti zemlje u kojoj je rođen poglavar Rimokatoličke crkve.

Papa od ustoličenja 2013. godine odbija da poseti Argentinu, a njegovi prijatelji tvrde da želi da izbegne pokušaje argentinskih vlasti da ga iskoriste za svoje političke ciljeve.

Zakon o abortusu, koji je Fernandez čvrsto podržao, stupio je na snagu u januaru i njime je omogućeno vršenje tog zahvata do 14. sedmice trudnoće, uz posebne ustupke kada se radi o silovanju ili kada je ugroženo zdravlje trudnice.

Papa Franjo, koji je u više navrata osudio abortus kao dokaz današnje „kulture odbacivanja“, izdao je apel pred glasanje u Argentini u decembru, navodeći da nije pošteno „eliminisati“ ljudski život zarad rješavanja problema niti u te svrhe angažovati „plaćenog ubicu“.

Komentari

Vaš komentar