Papa osudio abortus kao „ubistvo“, ponovio i stav o istopolnim brakovima

Svet 15. sep 202120:296 komentara
Papa Franja
Izvor: Vatican Media/­Handout via REUTERS

Papa Franja osudio je abortus kao ubistvo i odbacio mogućnost da Katolička crkva omogući istopolne brakove, nakon četvorodnevne posete Slovačkoj i Mađarskoj, gde se susreo s zvaničnicima i upoznao s manje poznatim projektima koji pomažu siromašnima.

Poslednje mesto u Slovačkoj koje je posetio bio je gradić Šaštín-Stráže na zapadu zemlje.

U tom se mestu nalazi jedno od najpoznatijih marijanskih svetilišta u zemlji, a svake se godine održava nekoliko hodočašća, između ostalog i 15. septembra.

Neki su ranije utvrdili da nedostaje entuzijazma u vezi s Papinom posetom Slovačkoj, ali na Papinu misu u Šaštinu došlo je oko 60 hiljada ljudi, od kojih se 45 hiljada ranije registrovalo.

Papa je pozvao Katoličku crkvu u Slovačkoj da posveti više pažnje svojim vernicima, a ne sopstvenim problemima. Takođe je apelovao na više otvorenosti i zajedništva u Evropi.

Novinari su Papi postavili brojna pitanja tokom putovanja prema Vatikanu, pri čemu je Papa ponovio svoj stav o abortusu i istopolnim brakovima.

Brak je sakrament i Crkva nema ovlašćenje promeniti ga, kazao je Papa.

Rekao je da je važno pomoći ljudima drugih seksualnih orijentacija, ali bez nametanja stvari Crkvi koje tamo ne funkcionišu.

Ako dvoje ljudi istoga pola želi provesti svoj život zajedno, vlade to mogu podržati građanskim ceremonijama.

„Ali, brak je brak“, poručio je Papa.

Ipak, kazao je kako to ne znači osudu te da svako treba biti poštovan.

„Međutim, ne prisiljavajte Crkvu da negira svoju istinu“, rekao je.

„Abortus je više od problema. To je ubistvo“, istakao je papa Franja.

„Reč je, naučn govoreći, o ljudskom životu zbog čega je Katolička crkva tako stroga po tom pitanju“, pojasnio je.

Papa Franja takođe je komentarisao biskupe u SAD koji žele onemogućiti pričešćivanje američkom predsedniku Džou Bajdenu zbog njegovog liberalnog stava o abortusu.

Kazao je da biskupi treba da budu biskupi i rešavaju to pitanje na pastoralan način jer će u suprotnom takva pitanja odmah postati politička.

Komentari

Vaš komentar