Papa i ajatolah Al-Sistani poslali poruku mirnog suživota muslimana i hrišćana

Svet 06. mar. 202109:26 > 19:037 komentara
Podeli:

Papa Franja i najviši šiitski zvaničnik u Iraku, ajatolah Ali al-Sistani, poslali su zajedničku poruku mirnog suživota, pozivajući muslimane da prihvate hrišćansku manjinu u toj zemlji.

Na sastanku iza zatvorenih vrata u iračkom svetom gradu Najafu, oni su razgovarali o pitanjima koja muče iračku hrišćansku manjinu.

Al-Sistani je veoma poštovana ličnost u Iraku i među šiitima. Hrišćani u Iraku se nadaju da će njegov izraz solidarnosti pomoći da se bolje pozicioniraju u društvu nakon godina progona i napada šiitskih milicija.

Grupa Iračana u tradicionalnoj odeći dočekala je papu ispred kuće Al-Sistanija gde su se sastali. Kad je papa Franja ušao u tu kuću, nekoliko belih golubova je pušteno kao simbol mira.

Jedan verski zvaničnik je ocenio da je sastanak bio „vrlo pozitivan“ i rekao da je Al-Sistani, koji obično sedi kada ima posetioce, ustao da pozdravi papu Franju, čime mu je ukazao čast.

Papina poseta se uživo prenosi na iračkoj televiziji.

Papa Franja je juče doputovao u posetu Iraku, koja je okarakterisana kao istorijska, kako bi apelovao na hrišćane, kojih je sve manje u toj zemlji, da ostanu i pomognu u obnovi nakon godina rata i progona.

Papu, koji u poseti boravi tri dana, na aerodromu u Bagdadu je dočekao irački premijer Mustafa al Kadimi. Sutra će papa u Erbilu predvoditi misu.

Komentari

Vaš komentar