Papa Franja želi u Severnu Koreju: Molim vas, pozovite me, neću vam reći ne

Svet 26. avg 202211:405 komentara
Papa Franja
Izvor: VINCENZO PINTO / AFP

Papa Franja je zamolio vlasti u Pjongjangu da ga pozovu u posetu Severnoj Koreji, dodavši da neće propustiti priliku da poseti tu zemlju i radi za mir.

Potencijalna papina poseta izolovanoj, nuklearno naoružanoj zemlji, bila je najavljena 2018. godine kada je bivši južnokorejski predsednik Mun Džae-in ostvario diplomatske veze s čelnikom Pjongjanga Kim Džong Unom.

Mun, koji je katolik, rekao je na samitu da mu je Kim rekao da će papa biti „entuzijastično“ dočekan.

Papa Franja je tada odgovorio da bi bio voljan da poseti tu zemlju ako dobije službeni poziv.

Ali Pjongjang je uglavnom prekinuo kontakt sa Seulom nakon što je propao drugi samit između Kima i tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa 2019. godine.

„Kada me pozovu – to jest, molim vas, pozovite me – neću reći ne“, rekao je papa Franja južnokorejskoj državnoj televiziji KBS u intervjuu koji je emitovan u petak.

„Cilj je jednostavno bratstvo“, dodao je.

Veze Severne i Južne Koreje bile su na najnižem nivou otkako je Seul u maju inaugurisao novog predsednika, Jun Suk-jeola.

Jun je ponudio pomoć Severnoj Koreji u zamenu za denuklearizaciju, ali je Kimov režim ismejao plan.

Severna Koreja je okrivila Južnu Koreju za izbijanje kovida-19 u maju, a ranije u avgustu je zapretila da će „izbrisati“ vlasti Seula kao odmazdu.

Severna Koreja je ove godine izvela rekordan broj testiranja oružja, uključujući ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete u punom dometu prvi put od 2017. godine.

„Radite za mir“

Papa je više puta pozvao Korejce na poluostrvu da „rade za mir“.

„Vi, korejski narod, patili ste zbog rata“, rekao je.

Verska sloboda sadržana je u ustavu Severne Koreje, ali su sve verske aktivnosti zabranjene izvan institucija koje odobrava država.

Početkom 20. veka, pre podele poluostrva, Pjongjang je bio regionalni misionarski centar s mnoštvom crkvi i rastućom hrišćanskom zajednicom, pa je dobio naziv „Jerusalim Istoka“.

Ali Kim Il Sung, osnivač Severene Koreje i deda sadašnjeg vladara, hrišćanstvo je smatrao pretnjom i iskorenio ga je pogubljenjima i radnim logorima.

Severnokorejski režim sada dopušta katoličkim organizacijama da sprovode humanitarne projekte, ali direktni odnosi te zemlje s Vatikanom ne postoje.

Papa Franja posetio je Južnu Koreju 2014. godine i tamo je održao posebnu misu posvećenu ponovnom ujedinjenju dve Koreje.

Komentari

Vaš komentar