Papa Franja svekrvama: Pripazite na svoj jezik

Svet 27. apr 202220:281 komentar
Izvor: Vatican Media/?Handout via REUTERS

Papa Franja odao je počast svekrvama, često žrtvama najtrivijalnijih klišea i pozvao ih da „obrate pažnju na (svoj) jezik“, posebno u odnosu sa svojim snajama.

Ovonedeljna opšta audijencija na Trgu Svetog Petra bila je posvećena međugeneracijskim odnosima, a papa je imao dugu digresiju o „mitskom karakteru“ svekrve.

„Svekrva, ne kažem da je vidimo kao đavola, ali uvek je pogrdno predstavljena. Ali svekrva je majka vašeg muža“, rekao je on.

„Mi sebi kažemo da je svekrva – što dalje, to bolje. Ali ne, ona je majka, ona je starija osoba. Za ženu je jedna od najlepših stvari da ima unuke. Kada njena deca imaju decu, ona ponovo oživljava“, nastavio je 85-ogodišnji papa.

On je upozorio snaje: „Ostanite u kontaktu sa svojim svekrvama. Ponekad su one malo posebne, ali su pružile majčinstvo vašem suprugu…Barem ih učinite srećnima“.

Papa je upozorio i svekrve: „Kažem vam, pazite kako se izražavate, (devijacije) jezika su jedan od najružnijih grehova svekrva“.

Papa se izvinio što je audijenciju držao u sedećem položaju zbog bolova u kolenima koji su ga nedavno primorali da otkaže neke obaveze.

Komentari

Vaš komentar