Papa Franja: Orban mi je rekao da Putin namerava da okonča rat 9. maja

Svet 03. maj 202210:087 komentara
Podeli:
Izvor: Vatican Media/Handout via REUTERS

Papa Franja je kazao da mu je mađarski premijer Viktor Orban rekao kada su se sreli krajem aprila da ruski predsednik Vladimir Putin planira da okonča invaziju na Ukrajini 9. maja, kada Rusija obležavaju Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

„Orban, kad sam ga sreo, rekao mi je da Rusi imaju plan, da sve bude gotovo 9. maja. To bi takođe objasnilo brzinu eskalacije ovih dana. Jer, sada nije samo Donbas, to je Krim, Odesa, oduzimanje crnomorske luke Ukrajini, to je sve“, kazao je papa u intervjuu za Korijere dela Sera, prenosi CNN.

Povezane vesti

On je dodao da nema dovoljno volje za mirom.

„Pesimista sam, ali moramo da napravimo svaki mogući korak da zaustavimo rat“, poručio je poglavar rimokatoličke crkve.

Ponovio je da je spreman da otputuje u Moskvu i sretne se sa Putinom, uporedivši rat u Ukrajini sa genocidom u Ruandi.

„Još nismo dobili odgovor i i dalje insistiramo, iako strahujem da Putin ne može i ne želi da sada imamo taj sastanak. Ali, toliko brutalnosti, kako to zaustaviti? Pre 25 godina doživeli smo istu stvar sa Ruandom“, kazao je papa.

Dodao je da za sada neće putovati u Kijev, već će poslati predstavnika.

„Prvo moram da idem u Moskvu, prvo moram da se sastanem sa Putinom. Ali, ja sam i sveštenik, šta mogu da učinim? Učiniću sve što mogu. Ako Putin otvori vrata“, naveo je papa.

Zapadni zvaničnici smatraju, kako je ranije danas objavio CNN, da bi Putin mogao 9. maja da formalno objavi rat Ukrajini, što bi mu omogućilo da potpuno mobiliše rezervne snage i regrutuje regrute.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar