Papa Franja održao najveću misu tokom posete Iraku

Svet 07. mar. 202116:57 > 21:112 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yara Nardi

Posle molitve za žrtva rata na severu Iraka koji su opustošili džihadisti, poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja je u gradu Irbilu održao najveću misu tokom svoje istorijske posete.

Papa je u iračkom delu Kurdistana održao misu pred hiljadama vernika, pod jakim obezbeđenjem.

Izvor: N1 Zagreb/agencije/Reuters:

Pročitajte još:

Franja (84) je na misu u Irbilu dovezen posebnim vozilom, „papamobilom“, dok su vernici bili na travnjaku i tribinama stadiona, na rastojanju zbog epidemije.

Papa je misu održao na latinskom pred mirnom publikom koja ga je dočekala klicanjem i zvucima udaraljki.

„Irak će uvek biti sa mnom i u mom srcu“, rekao je on i dodao da je čuo „glasove bola i teskobe, ali i glasove nade i utehe“.

Papa s ocem sirijskog dečaka koji se utopio u Egejskom moru

Papa Franja večeras se u Erbilu, u iračkom Kurdistanu, sreo s ocem Ajlana Kurdija, sirijskog dečaka koji se utopio u Egejskom moru i postao tragični simbol izbegličke krize 2015. godine.

Fotografije nasukanog tela trogodišnjeg dečaka na plaži u Turskoj šokirale su i probudile svest o sirijskim ratnim izbeglicama.

„Papa je dugo razgovarao s Abdulahom Kurdijem“, koji sada živi u iračkom Kurdistanu i saslušao bolnu ispovest oca koji je izgubio svoju porodicu, saopšteno je iz Vatikana, prenosi Hina.

Ajlan Kurdi se sa starijim bratom Galipom i majkom utopio kada je gumeni čamac potonuo u Egejskom moru. Porodica se iz Kobane na severu Sirije uputila u Kanadu.

Papa Franja večeras je završio posetu Iraku, prvu jednog pape u istoriji zemlje, misom na stadionu u Erbilu.

Posle putovanja avionom, helikopterom i blindiranim automobilom, papa je u nedelju, poslednjeg dana posete Iraku, bio najbliže vernicima.

Najpre je u Mosulu, potom u Irbilu, uspeo da stigne blizu vernika. U Mosulu je pred vernike došao vozilom za golf, jer mu je zbog išijasa teško da hoda.

Od papinog dolaska u petak, telohranitelji i pripadnici snaga bezbednosti su pojačali nadzor oko poglavara Rimokatoličke crkve zbog pretnje džihadista i epidemije korona virusa.

Irak je pod potpunim karantinom, tako da je broj vernika bio ograničen. Iako su papa i novinari u njegovoj pratnji vakcinisani, vernici nisu. U Irak je stiglo samo 50.000 doza vakcina i do sada su vakcinisani samo medicinski radnici.

Papa se u ponedeljak ujutro vraća u Rim.

Komentari

Vaš komentar