Papa Franja na severu Iraka, misa kod porušenih hrišćanskih crkava u Mosulu

Svet 07. mar. 202109:41 > 11:493 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yara Nardi

Papa Franja uputio je danas snažan apel za mirni suživot u Iraku dok se molio za stradale u ratu u toj zemlji ispred ruina četiri srušene crkve u Mosulu, gradu teško razrušenom u ratu protiv ekstremista Islamske države.

Papa je danas poslednjeg dana svoje istorijske posete Iraku otišao na sever da se obrati sve manjem broju hrišćana u zemlji, primoranih masovno da napuste svoje kuće kada su ekstremisti Islamske države zauzeli velike delove severnog Iraka u leto 2014. godine.

Mali broj hrišćana se vratilo od kada je Islamska država savladana 2017. godine i papa Franja je došao u Irak da ih ohrabri da ostanu i pomognu da se ponovo izgradi, kako je rekao, gusto satkana mreža vera i etničkih grupa.

„Tragično smanjenje broja Hristovih sledbenika ovde i na celom Bliskom istoku je neprocenjiva šteta, ne samo za te ljude i zajednice nego za celo društvo koje ostavljaju iza sebe“, rekao je papa.

U sceni nezamislivoj pre samo četiri godine, papa je izašao na binu na gradskom trgu okruženom ruinama četiri teško oštećene crkve koje su pripadale nekim od hrišćanskih denominacija u Iraku. Razdragana grupa ljudi ga je dočekala.

„Kako je svirepo da je ova zemlja, kolevka civilizacije, pogodjena tako varvarskim udarcem, drevna verska mesta uništena i mnogo hiljada ljudi, muslimana, hrišćana i Jazida, koji su svirepo uništeni terorizmom, i drugih, prisilno razmešteni ili ubijeni“, rekao je papa Franja.

„Danas, medjutim, ponovo potvrdjujemo uverenje da je bratstvo trajnije od bratoubistva, da je nada moćnije od mržnje i da je mir snažniji od rata“, rekao je papa.

U Mosulu katolički zvaničnici nisu uspeli da nadju jednu crkvu u dobrom stanju da primi papu Franju, prvog poglavara Rimokatoličke crkve u poseti Iraku. Ukupno je uništeno 14 crkava u severnoj provinciji Niniv, čiji je Mosul glavni grad.

Vatikan se nada da će papina istorijska poseta osnažiti hrišćanske zajednice i ohrabriti ih da ostanu uprkos decenijama rata i nestabilnosti. Tokom cele posete papa je slao poruku medjuverske tolerancije i bratstva muslimanskim vodjama.

Papa će kasnije helikopterom otići do visoravni Niniv a posetiće malu hrišćansku zajednicu Karakoš gde se samo deo porodica vratio posle bekstva od Islamske države 2014. godine.

Završava dan misom na stadionu u Irbilu, u poluautonomnoj severnoj kurdskoj oblasti, kada se očekuje da prisustvo oko 10.000. ljudi. On je rano jutros stigao u Irbil, gde su ga dočekala deca u tradicionalnoj nošnji, a jedno dete je bilo obučeno kao papa.

Komentari

Vaš komentar