Palestinski premijer: Samo rešenje po modelu dve države može okončati aparthejd

Svet 10. nov. 202123:09
Podeli:
Izvor: AHMAD GHARABLI / AFP

Palestinski premijer Muhamed Štajeh upozorio je Izrael da bi izraelsko odbijanje rešenja decenijskog sukoba po modelu dve države moglo da održi sistem aparthejda i na kraju da dovede do realnosti jedne države u kojoj će ta zemlja izgubiti jevrejski karakter.

Na konferenciji za strane novinare Štajeh je optužio premijera Izraela Naftalija Beneta za, kako je rekao „tri ne“, ne sastanku sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, ne mirovnim pregovorima i ne palestinskoj državi.

Nova vlada Izraela, koja je položila zakletvu u junu sastoji se od levičarskih, partija centra i ultradesničarskih, te jedne male islamske arapske partije, uključujući i protivnike palestinske državnosti.

Benet se protivi osnivanju države Palestine i odbio je da se sastane za palestinskim zvaničnicima.

Štajeh je, kako se čini, aludirao na stav Arapske lige posle rata 1967. godine, kada je rečeno ne miru s Izraelom, ne priznanju i ne pregovorima.

Od tada su Egipat i Jordan sklopili mirovni sporazum s Izraelom, a prošle godine su ga priznale još četiri arapske zemlje.

Palestinski premijer je ponovio zahteve Palestinaca da se pregovara o mirovnom sporazumu na osnovu koga bi bila osnovana paletinska država na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom i pozvao SAD i međunarodnu zajednicu da se angažuju na oživljvanju mirovnog procesa koji je već dugo u zastoju.

Pomenute teritorije je Izrael osvojio u ratu 1967. godine.

Izrael odbacuje optužbe o aparthejdu za šta su ga optužile dve organizacije za ljudska prava ove godine.

Vlada Izraela je najavila da neće anektirati okupiranu teritoriju ali ni dozvoliti osnivanje palestinske države.

Ona međutim širi jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu iako međunarodna zajednica upozorava da se time podrivaju sve nade u eventualnu podelu.

Štajeh je rekao da Palestinaca sada ima više u Izraelu i na okupranim teritorijama odnosno 6,9 miliona, a da je broj Jevreja između Sredozemnog mora i reke Jordan 6,7 miliona, ali nije pomenuo izvor tih podataka.

U Izraelu živi više od devet miliona stanovnika, uključujući sedam miliona Jevreja i dva miliona Palestinaca.

Više od dva miliona Palestinaca živi u Gazi i gotovo tri miliona na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Pristalice rešenja po modelu dve države Izraela i Palestine koje će živeti jedna pored druge, a koje se još uvek smatra jedinim realnim već dugo upozoravaju da ako Izrael ne osnuje državu Palestinu vladaće palestinskom većinom.

„Ako izgubimo rešenje o dve države klizimo u realnost jedne države“, rekao je Štajeh, ponovivši ocenu palestinskog predsednika Abasa na zasedanju Generalne skupštine UN u septembru.

„Izrael je država aparthejda danas i Izrael će nastaviti to da bude sutra“, dodao je palestinski premijer.

 

Komentari

Vaš komentar