Čuvar na Zapadnoj obali ubijen dok je telom štitio devojku, uhapšeni osumnjičeni

Svet 30. apr. 202209:44 > 21:42
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ammar Awad

Izraelska vojska saopštila je da je uhapsila dvojicu palestinskih napadača osumnjičenih da su ubili čuvara na ulazu u jevrejsko naselje na okupiranoj Zapadnoj obali.

Potera za napadačima je organizovana odmah posle napada u petak uveče i postavljeni su kontrolni punktovi, a u hapšenju u selu Karavat učestvovali su izraelski vojnici, specijalne snage i granični policajci, preneo AP.

Napadači su pucali iz automobila na čuvara koji je stao ispred devojke sa kojom je čuvao naselje i tako joj spasio život.

Premijer Izraela Naftali Benet je izrazio saučešće porodici ubijenog, a posle hapšenja osumnjičenih je rekao da nema „teroriste koji će nam pobeći i sa kojim nećemo izravnati račune“.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc je takođe na Tviteru pohvalio bezbednosne snage.

"Država Izraela je uvek pobeđivala terorizam i učiniće sve što je neophodno da ga pobedi danas takođe", objavio je Ganc.

Odgovornost za napad su preuzele Brigade mučenika Al Akse, oružano krilo partije Fatah palestinskog predsednika Mahmud Abasa, preneo je Frans pres.

Izraelski mediji su objavili da je ubijen čuvar 23-godišnji Vjačeslav Golev, nekadašnji student univerziteta u Arielu.

Napetost je pojačana ovog meseca na svetilištu u Jerusalimu i palestinski demonstranti su se svakodnevno sukobljavali s izraelskim policajcima. Tamo se nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu i desetine hiljada Palestinaca dolazi da se moli u njoj za vreme svetog meseca posta Ramazana.

Mesto na kome je Al Aksa Jevreji zovu Brdo hrama i ono je najsvetije u judaizmu.

Pošto se jevrejski praznik Pesah poklopio sa Ramazanom jevrejski vernici su se molili na Zidu plača ispod Brda hrama, a jevrejski nacionalisti i ultradesničari su posećivali to svetlište u pratnji policajaca što Palestinci smatraju provokacijom i pokušajem da se preuzme kontrola nad svetilištem.

Izraelske vlasti optužuju Hamas da podstiče nasilje i tvrde da bezbednosne snage moraju da intervenišu da zaustave palestinske demonstrante koji bacaju kamenice.

Posete Jevreja su zaustavljene prošle nedelje tokom poslednjih deset dana Ramazana koji se završava ovog vikenda.

Komentari

Vaš komentar