Pad konzervativaca i Zelenih, uspon socijaldemokrata u Nemačkoj

Svet 23. avg 202110:372 komentara
Nemačka
Izvor: Kay Nietfeld/Pool via Reuters

Na nešto više od mesec dana do izbora u Nemačkoj, konzervativci i Zeleni, koji su donedavno viđeni kao budući koalicioni partneri, u anketama beleže pad podrške, dok su socijaldemokrate u usponu predvođeni Olafom Šolcom, koji je i najpopularniji među kandidatima za naslednika dugogodišnje kancelarke Angele Merkel, preneo je danas Radio slobodna Evropa (RSE) ocenu svetskih medija.

O liderki Zelenih Analeni Berbok pre četiri meseca se govorilo kao o mogućoj kancelarki, ali su sada njene šanse da predvodi vladu narušene doterivanjem biografije i planovima da znatno oporezuje letove na kratke destinacije, ističe Tajms.

Pre nešto manje od četiri meseca, Zeleni, koji nikada ranije nisu bili nadomak dominacije nemačkom politikom, bili su poravnati s Hrišćansko-demokratskom unijom Angele Merkel (CDU) i njenom bavarskom sestrinskom strankom Hrišćansko-socijalnom unijom (CSU).

Uz to je Berbok, piše britanski list, naišla na mek prijem u nemačkim medijima, a glavni rival je bio neinspirativni lider CDU-a Armin Lašet koji je delovao kao da se može pobediti.

Zeleni su zračili optimizmom, dok se po Berlinu spekulisalo o mogućnosti zelene kancelarke i moćnim ministrima koje bi njena stranka mogla dobiti posle izbora 26. septembra, prenosi RSE.

Sada je taj polet skoro u potpunosti iščezao, pošto su Zeleni na trećem mestu u anketama, iza CDU-a, ali i Socijaldemokratske partije (SPD) koja je delovala istrošeno.

Više se ne priča o pobedi Zelenih na izborima, već samo o jačanju pozicije stranke u pregovorima o koaliciji koji će uslediti posle izbora.

Zeleni su, ukazuje Tajms, suočeni s više problema – od trivijalnih poput pripisivanja modela nemačke socijalne tržišne ekonomije pogrešnoj stranci, do doterivanja biografije i dozvole da se delovi knjige objavljene pod njenim imenom uzmu iz drugih izvora bez citiranja originala.

Takodje se našla na udaru kada je obećala da će podići cene goriva i povećanjem poreza primorati ukidanje kratkih letova.

Dvoje vodećih kandidata da naslede Angelu Merkel na čelu vlade zabeležili su pad u rejtinzima pošto je otkriveno da u njihovim knjigama ima prepisanih delova, piše Volstrit džurnal.

Nemačka kancelarka Merkel već je izgubila troje ministara, od kojih je jedna bila vidjena za buduću šeficu vlade, pošto je otkriveno da su prepisali delove svojih doktorskih teza, i svo troje je potom izgubilo akademske titule, ističe Volstrit džurnal.

U junu je austrijski akademik i lovac na plagijate Stefan Veber izvestio o necitiranim pozajmicama u knjizi „Sada“ Analene Berbok, posle čega je popularnost i nje i njene stranke opala.

Berbok je rekla da je pogrešila, dok je njen izdavač rekao da će u novo izdanje uneti izvore.

Potom je Martin Hajdingsfelder, još jedan lovac na plagijate, rekao da knjiga Lašeta iz 2009. sadrži delove iskopirane od drugih autora bez navodjenja.

Lašet, koji je rekao da žali zbog izostavljanja izvora, takođe je doživeo pad u anketama.

Nemačke socijaldemokrate s levog centra prestigle su Zelene i smanjuju jaz s konzervativcima kancelarke Merkel manje od šest nedelja pre saveznih izbora, ukazuje Rojters na rezultate ispitivanja javnog mnjenja objavljene 18. avgusta.

Podrška konzervativnom bloku na čelu s Lašetom, koji se smatrao favoritom da nasledi Merkel na čelu vlade posle izbora 26. septembra, opada od kraja juna, kada je imao 28 do 30 odsto.

Poslednja anketa instituta Forsa stavila je konzervativce na 23 odsto, na koliko su bili i pre nedelju dana, dok su socijaldemokrate porasle za dva poena na 21 odsto. Zeleni su oslabili za jedan poen na 19 odsto.

Razlika izmedju CDU-a i SPD najmanja je od marta 2017. godine i otvara različite mogućnosti koalicije, ističe Rojters uz ocenu da najverovatniji scenario do pre nekoliko nedelja za buduću vladu, savez Zelenih i konzervativaca, sada deluje manje izgledan.

Rejting Lašeta opao je pošto je viđen kako se smeje tokom posete gradu pogođenom poplavama, posle čega je morao da se izvini.

S druge strane, ukazuje Rojters, glasači uveliko vide Šolca, vicepremijera i ministra finansija u sadašnjoj vladajućoj koaliciji, kao pouzdanog – oko 29 odsto ispitanika je u anketi Forsa kazalo da bi podržalo Šolca da mogu direktno da glasaju za kancelara. Lašet zaostaje oko 17 bodova, dok je Berbok na 15 odsto.

Blok CDU-CSU pao je na rekordno najniži nivo u nedeljnom ispitivanju, dok su socijaldemokrate porasle na skoro četvorogodišnji maksimum, ističe Blumberg povodom ankete Insa urađene za list Bild am zontag.

Uzlet socijaldemokrata, takodje ukazuje Blumberg, podupire njihov kandidat za kancelara koji je najpopularniji medju pretendentima za naslednika Angele Merkel.

Prema anketi Insa radjenoj izmedju 16. i 20. avgusta, podrška CDU-CSU pala je za tri na 22 odsto, čime su izjednačeni sa socijaldemokratama koje su dobile dva odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Rast od jedan odsto su zabeležili liberali iz Stranke slobodne demokrate na 13 odsto, dok su Zeleni pali za jedan na 17 odsto.

Sa svim ispitivanjima javnog mnjenja koja ukazuju na mogućnost da konzervativci izgube vlast, Merkel se u subotu uključila u kampanju i pozvala svoju stranku da stane iza Lašeta, čija se kampanja takođe suočava s kritikama unutar bloka CDU-CSU.

Komentari

Vaš komentar