Ostavka šefa nemačke mornarice posle spornih izjava o Ukrajini

Svet 23. jan. 202208:4918 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Šef nemačke mornarice Kaj-Ahim Šenbah podneo je ostavku na svoju funkciju posle spornih izjava o krizi u Ukrajini, objavio je portparol ministarstva odbrane.

Viceadmiral koji je između ostalog ocenio kao glupost ideju da Rusija hoće da zauzme Ukrajinu, napušta funkciju, a odluka stupa na snagu odmah, rekao je portparol za Frans pres.

Njegova izjava izazvala je diplomatsku oluju u vreme kada Nemačka i njeni zapadni saveznici nedeljama upozoravaju na opasnost od ruske invazije u Ukrajini.

On je govorio na sastanku jednog instituta koji je održan u petak u Nju Delhiju i čiji sadržaj je kružio na društvenim mrežama.

„Lako je dati mu poštovanje koje traži i koje verovatno zaslužuje“, rekao je viceadmiral govoreći o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

On je između ostalog ocenio da „Krimsko poluostrvo koje je Rusija pripojila 2014. godine otišlo i da se neće vratiti pod upravu Ukrajine“, što je izazvalo bes Kijeva. To je izjava koja je takođe potpuno suprotna od stava njegove zemlje koja traži vraćanje Krima Ukrajini.

Viceadmiral je počeo da izražava žaljenje, navodeći da su mu izjave bile „nepromišljene“ i da su bile greška.

Međutim, one su izazvale mini diplomatsku krizu sa Ukrajinom koja je pozvala nemačkog ambasadora na razgovor pošto su izjave smatrane potpuno neprihvatljivim.

U saopštenju objavljenom sinoć, ovaj 56-godišnji visoki vojni zvaničnik koji je do sada imao besprekornu karijeru prema nemačkim medijima, rekao je da je podneo ostavku ministarki odbrane Kristin Labreht da bi izbegao dodatne štete nemačkoj mornarici i iznad svega državi Nemačkoj.

Komentari

Vaš komentar