Ostaje li partija uz Trampa – glavno pitanje godišnje konferencije republikanaca

Svet 28. feb. 202117:098 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug via AP Photo/John Raoux

Republikanska partija će u nedelju održati godišnju konferenciju Konzervativne političke akcije (CPAC), prvi put otkako Donald Tramp nije predsednik, ali on će ipak biti u fokusu tog skupa.

Ove godine, Tramp će se obratiti okupljenima u Orlandu, na Floridi i to će biti njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od izlaska iz Bele kuće 20. januara.

Njegovi saradnici rekli su da će govor biti fokusiran na „budućnost Republikanske partije i konzervativnog pokreta, kao i na katastrofalnu imigracionu politiku njegovog naslednika Džoa Bajdena“, prenosi Glas Amerike.

CPAC je jedno od najvažnijih godišnjih okupljanja konzervativaca i održava se u trenutku kada se odlučuje u kom pravcu će krenuti Republikanska stranka – da li će se distancirati od bivšeg predsednika ili ostaje uz njega, a važno je uzeti u obzir da je Trampov rejting i dalje više nego dobar, jer ga prema istraživanju Galupa podržava 94 odsto republikanaca.

Ipak, podele unutar stranke su postale vidljive kada je Senat odlučivao o opozivu Trampa, za šta je glasalo i sedam republikanskih senatora. Tramp je žestoko kritikovao i njih i deset republikanskih članova Predstavničkog doma, koji su takođe glasali za njegov opoziv.

Kritike su u poslednje vreme usmerene na lidera senatske manjine Miča Mekonela. Iako je on glasao da Tramp bude oslobođen, u govoru posle glasanja je rekao da je bivši predsednik „praktično i moralno odgovoran za podstrekivanje nereda i opsadu Kongresa“.

Tramp je nazvao Mekonela „sumornim, smrknutim političarem koga samo zanima lična korist“ i rekao da, ukoliko republikanski senatori zadrže Mekonela kao svog lidera, ni naredni put neće pobediti.

Uprkos svađi, Mekonel je rekao da to ne sme da poremeti pokušaje republikanaca da ponovo osvoje Belu kuću, čak i ako se Tramp ponovo kandiduje. Na pitanje Fox news da li će podržati Trampovu ponovnu nominaciju za 2024, Mekonel je rekao „apsolutno“.

Iako su neki nezadovoljni Trampom, bivši predsednik i dalje ima podršku mnogih državnih i lokalnih republikanskih zvaničnika, a on sam je nagovestio da njegova politička karijera nije završena, mada još nije otkrio kako želi da je nastavi.

Senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem, inače Trampov saveznik, ocenio je da je on „najenergičniji član Republikanske stranke“.

„Mogu samo da kažem da on ima najveći potencijal u Republikanskoj partiji. Treba nam Tramp“, kazao je Grejem za Fox news.

Neki republikanci, međutim, misle drugačije. Senator iz Luizijane Bil Kesidi, koji je u Senatu glasao da Tramp bude proglašen krivim, kaže da je „Republikanska stranka više od jedne osobe, da su u pitanju ideje“.

Kesidi se zalaže za novi put stranke, ali zbog distanciranja od Trampa već je trpeo posledice kada mu je stranka izrekla javnu kritiku.

Predstavnica u Kongresu Liz Čejni jedna je od deset republikanaca koji su u Predstavničkom domu glasali da Tramp bude proglašen krivim za podsticanje pobune, zbog čega je i ona dobila javnu kritiku od stranke.

Ove godine na konferenciji CPAC govoriće i Trampovi saradnici – bivši državni sekretar Majk Pompeo, guverner Floride Ron Desantis, guvernerka Južne Dakote Kristi Noem.

Na spisku nema bivšeg potpredsednika Majka Pensa. Mediji prenose da mu je upućen poziv da se obrati konferenciji, ali da je to odbio. Pens i Tramp su se, nakon četiri godine u Beloj kući razišli u svađi, jer je Pens potvrdio rezultate predsedničkih izbora, uprkos Trampovoj želji da to ne uradi.

Konferenciji se neće obratiti ni Mič Mekonel, pošto se predsedavajući CPAC Met Šlap, inače blizak Trampov saradnik, pobrinuo za to da govore oni koji podržavaju bivšeg predsednika.

Komentari

Vaš komentar