Osnivač BioNTeka otkriva kada bismo mogli da očekujemo kraj pandemije

Svet 07. maj 202107:4140 komentara
Podeli:
Izvor: ANDREAS ARNOLD / DPA / AFP

Pandemija koronavirusa koja je u potpunosti promenila život celog sveta u poslednjih više od godinu dana, sigurno neće biti okončana ove godine. Bez obzira na to što je trenutno u većini sveta počela vakcinacija, a neke se zemlje mogu pohvaliti i prilično dobrim rezultatima obuzdavanja zaraze.

Uprkos tome, u pojedinim delovima sveta pandemija je i dalje na vrhuncu. Govoreći za Wall Street Journal, šef farmaceutske kompanije BioNTech Ugur Šahin otkrio je kada bi svet mogao biti slobodan od zaštitnih maski, karantina i zatvaranja, i vratiti se u “normalan” život.

“Moramo obezbediti zaista visok stepen vakcinacije širom sveta. U protivnom, niko neće biti siguran”, rekao je Sahin i dodao da će pandemija biti okončana tek kad ceo svet postigne nivo kolektivnog imuniteta.

POVEZANE VESTI

“Do sredine 2022. čak bi i regioni s veoma gustom naseljenošću, kao što je Indija, mogle postići visok stepen vakcinisanosti i kolektivni imunitet. U sledećih 12 meseci videćemo sve veći broj industrijskih, siromašnih i zemalja u razvoju koje će uspeti postići taj cilj”, dodao je Sahin.

Kako bi se ti ciljevi ostvarili, biće nužno povećati proizvodnju vakcina, ali i početi mešati različite vakcine protiv kovida-19, prenosi Zimo.hr.

“Što više vakcina imamo, to bolje… U teoriji ih možemo mešati jer nam je naposletku cilj da postignemo imunitet krda. Želimo imati što više vakcinisanih ljudi”, dodala je Ozlem Tureci, suosnivačica kompanije i glavni lekar u BioNTeku.

Otkrila je i da su u pregovorima s Kinom ne bi li Fajzer/BioNTekova vakcina bila dostupno i tamo kao svojevrsni dodatak kineskim vakcinama, pogotovo za vakcinaciju starijih ljudi.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar