Oslobođene 42 osobe otete iz škole u Nigeriji pre dve nedelje

Svet 27. feb. 202112:04
Podeli:
Izvor: Ilustracija / AFP

Četrdeset dve osobe, medju kojima i 27 djaka, otete pre dve nedelje iz škole u severnoj Nigeriji su oslobodjene, objavile su lokalne vlasti.

Oslobođene osobe stigle su u Minu, glavni grad nigerijske države Niger, rekla je glavna predstavnica za štampu guvernera te države.

Naoružani ljudi oteli su đake, nastavnike i članove porodice iz državnog koledža Kagara.

„Đaci, profesori i njihovi bližnji ih Koledža nauke u Kagari oslobođeni su i prihvatila ih je lokalna vlada“, objavio je preko Tvitera guverner države Niger, u kojoj haraju kriminalne grupe.

Vest o njihovom oslobađanju stigla je dan pošto su naoružane osobe otele 317 devojčica iz škole internatskog tipa na drugom mestu u Nigeriji, u državi Zamfara. U državi Zamfara aktivno je nekoliko velikih naoružanih grupa, a nigerijska vlada ih opisuje kao bandite.

Nigerijski predsednik Muhamadu Buhari juče je rekao da je glavni cilj vlade da se bezbedno vrate svi taoci oteti iz škola.

„Nećemo podleći ucenama od strane bandita i kriminalaca koji ciljaju nedužne đake očekujući da dobiju ogromne sume za otkup. Neka banditi, otmičari i teroristi ne gaje nikakve iluzije da su moćniji od vlade“, rekao je predsednik.

Poslednjih godina u toj zapadnoafričkoj zemlji dogodilo se više masovnih kidnapovanja dece iz škola, a više stotina njih se i dalje vodi kao nestalo. Naoružane bande kidnapuju ih najčešće zbog otkupa ili razmene za njihove pripadnike koji su u zatvorima.

Jedna od takvih otmica bila je kada je ekstremistička grupa Boko Haram otela 276 devojčica iz srednje škole u Čiboku u državi Borno u aprilu 2014. godine. Više od 100 devojčica se dalje vode kao nestale.

U decembru prošle godine 344 djaka oteto je iz srednje škole Kankara u državi Kacina. Oni su kasnije oslobođeni.

Komentari

Vaš komentar