Orban: Zajedno protiv ilegalnih migracija

Svet 03. okt 202211:14
Izvor: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Premijer Mađarske Viktor Orban, kancelar Austrije Karl Nehamer i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se u Budimpešti, gde učestvuju na trilateralnom samitu, a Orban je tim povodom na Instagramu objavio poruku: "Zajedno protiv ilegalnih migracija".

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posle trilateralnog sastanka, Orban je rekao da se slaže sa Nehamerom da treba činiti sve više „kako bi se u Briselu formirala nova politika u odnosu na izbeglice, ali da se ne može sedeti skrštenih ruku čekajući na to“.

„Voleli bismo da postoji jedinstveno evropsko rešenje za problem migracija, ali za sada nas rešenja EU samo koče i to nije dobro, želimo da se to promeni. Moramo da delujemo, ja sam veliki poštovalac Fronteksa, ali me on podseća na organizaciju na zaštitu izbeglica, a nama je potrebna zaštita granica. Zato smo se danas sastali“, kazao je Orban.

Orban je naveo da Mađarska iz Brisela „nikada nikakvu pomoć nije dobila“ za konkretnu borbu protiv ulaska migranata.

„Iz Brisela nas prinuđuju na primenu pravila koja nisu svojstvena našoj kulturi. A kada primenjujemo ona pravila koja funkcionišu kod nas, onda pokreću postupke protiv nas po pitanju ljudskih prava“, dodao je mađarski premijer.

On je rekao da je potrebno pomeranje „odbrambene linije“ što južnije, navodeći da je ona sada na srpsko-mađarskoj granici i da to „uopšte nije dobro“.

„Treća ići što južnije, ali korak po korak. Prvo je potrebno ojačati srpsko-makedonsku granicu, pa videti kako dalje. One koji ilegalno borave u našim zemljama moramo vratiti tamo odakle su došli, to iziskuje mnogo posla i finansijskih sredstava, i to bi EU trebalo da preuzme na sebe jer je to interes svih zemalja članica Unije“, kazao je Orban.

Naveo je da „najteži zadatak“ predstavlja formiranje „okruga za izbeglice“ izvan EU, u kojima bi bili podnošeni zahtevi za azil.

Austrijski kancelar Nehamer je rekao da „treba veoma brzo nešto učiniti“ i potruditi se da ilegalni migranti budu vraćeni u zemlje porekla, navodeći da je u tome neophodna pomoć EU.

„Briselu treba da pošaljemo poruku da je došlo vreme da Evropska komisija napravi odgovarajuće korake za zaštitu zajedničke granice jer ljudi u toliko velikom broju nesmetano ilegalno prelaze granice. Trebalo bi osmisliti i kako promeniti sistem za azilante na teritoriji EU, jer težinu podnose pojedine članice EU u svojim okvirima“, kazao je Nehamer.

Nehamer je naveo da su potrebna „partnerstva koja prelaze granicu EU“ i dodao da Zapadni Balkan „treba da postane važan deo evropske strategije i politike“.

Predsednik Vučić objavio je na svom Instagram profilu zajedničku fotografiju sa Orbanom i Nehamerom, pošto se sa mađarskim premijerom i kancelarom Austrije sastao uoči početka samita.

„I ovaj sastanak sa prijateljima, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, pokazao je da partnerstvo, saradnja i zajednički rad mogu da reše brojne izazove“, ocenio je predsednik Srbije.

Najavljeno je da će se na samitu razgovarati o migracijama i borbi protiv organizovanog kriminala.