Orban na svojoj inauguraciji osudio „samoubistvo“ Zapada

Svet 16. maj. 202221:0723 komentara
Podeli:
viktor orban
Izvor: REUTERS/Bernadett Szabo

Mađarski premijer Viktor Orban osudio je "samoubistvo" Zapada i ponovo ukazao na svoju "crvenu liniju" oko sankcija Rusiji, na ceremoniji inauguracije za novi mandat na čelu mađarske vlade pred parlamentom.

„Samoubilački talas“ se kreće „zapadnim svetom“ koji „eksperimentiše programom velike zamene“, rekao je Orban u osvrtu na teoriju zavere koju je popularizovala ekstremna desnica, prema kojoj elite organizuju zamenu evropskih populacija vanevropskim imigrantima.

„Taj program hoće da zameni hrišćansku decu koja su na putu da nestanu migrantima iz drugih civilizacija“, i „na isti način vidim ludost“ teorija tog tipa, dodao je on.

Orban, čija je partija ubedljivo pobedila na parlamentarnim izborima početkom aprila, prethodno je položio zakletvu za četvrti uzastopni mandat pošto je ponovo izabran sa 133 glasova od 199 u parlamentu.

On je predstavio Mađarsku kao „luku zdravog razuma“ gde je „važan Božji blagoslov“ i zajedno s Poljskom, kao poslednje uporište konzervativnog hrišćanskog zapada, dok kako je rekao „EU diže ruke“.

Dok unutar EU raste nezadovoljstvo zbog toga što Budimpešta blokira predložen embargo na rusku naftu, Orban koji se poslednjih godina približio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, podsetio je da „pretnja energetskoj bezbednosti“ ostaje „crvena linija“ koja se ne sme preći.

Mađarska odbacuje šesti paket sankcija koji je pripremila EU ako ne dobije garancije o tome da će njeno snabdevanje energentima biti nastavljeno, i danas je ocenila da će troškovi prekida kupovine ruske nafte koštati zemlju između 15 i 18 milijardi evra.

Uprkos tom neslaganju predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala je Orbanu na ponovnom izboru i rekla da se žuri da zajedno uspešno počnu da rešavaju izazove bez presedana s kojima se suočava EU.

Orban je takođe ponovio želju da njegova zemlja ostane u EU u deceniji koja dolazi i ocenio da je članstvo Mađarske u NATO „egzistencijalno pitanje“, i izrazio žaljenje zbog eskalacije rata kod svog suseda Ukrajine.

Komentari

Vaš komentar