Orban: Mađarska će ratifikovati članstvo Švedske i Finske u NATO početkom 2023.

Svet 24. nov 202223:598 komentara
Izvor: Tanjug/ AP/ Darko Vojinovic

Mađarska će ratifikovati članstvo Švedske i Finske u NATO početkom 2023. godine, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

„Mađarska će sigurno dati podršku njihovom pristupanju, nakon što to učini Vlada, to će učiniti i parlament“, rekao je Orban.

Povezane vesti

Švedska i Finska su formalno podnele zahtev za pridruživanje NATO u junu ove godine, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine. Međutim, Turska je kao članica NATO izrazila primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritikujući Švedsku i Finsku zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama.

Tri države potpisale su trilateralni memorandum o razumevanju na samitu NATO u junu u Madridu, koji predviđa da Finska i Švedska više neće pružati podršku YPG/PYD-u, odnosno sirijskom ogranku terorističke organizacije PKK-a, niti terorističkoj organizaciji FETO, koja je odgovorna za neuspeo pokušaj vojnog udara u Turskoj.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turske, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, decu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

Komentari

Vaš komentar