Orban: Lideri EU se ponašaju kao kolonijalisti, žele da diktiraju zakone

Svet 02. jul. 202116:5716 komentara
Podeli:
Viktor Obran
Izvor: Aris Oikonomou/Pool via REUTERS

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je lidere Evropske unije da se ponašaju kao “kolonijalisti”, jer ga kritikuju zbog kontroverznog zakona kojim se, kako tvrde, ograničavaju prava pripadnika LGBT zajednice.

Holandski premijer Mark Rute ocenio je da bi Orban trebalo da poštuje pravila EU ili da povuče Mađarsku iz Unije, navodi AP.

Povezane vesti:

Orban je odbacio zahteve da se povuče zakon čijim se odredbama zabranjuje “iskazivanje ili promocija” homoseksualnosti i promene pola u televizijskim emisijama, na filmu ili u programima seksualnog obrazovanja u školama.

“Ponašaju se kao kolonisti. Žele da diktiraju kakvi zakoni treba da stupe na snagu u drugoj zemlji, da nam kažu kako da živimo i ponašamo se”, rekao je Orban, uz ocenu da su kritike rezultat ”njihove evropske kolonijalističke prošlosti”.

Mađarska vlada insistira da je nov zakon neophodan kako bi se obezbedilo da za seksualno obrazovanje maloletnika budu odgovorni isključivo roditelji.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je prošle nedelje zakon nazvala sramotnim i zatražila od Mađarske da razjasni njegov uticaj na osnovna ljudska prava.

U zajedničkom pismu je 17 članica EU osudilo mađarski zakon i zatražilo od Evropske komisije da odnese tužbu pred Evropskim sudom pravde.

Komentari

Vaš komentar