Orbanov Fides napustio Evropsku narodnu partiju u EP

Svet 03. mar. 202113:15 > 16:4716 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Eva Plevier/File Photo

Vladajuća stranka Mađarske - Fides povukla se iz poslaničke grupe konzervativne Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu, posle višegodišnjeg sporenja o vladavini zakona i primene evropskih vrednosti u Mađarskoj. Fides se na takav korak odlučio nakon izmena internih pravilnika te grupe, koje smatraju "onemogućavanjem rada" svojih poslanika. U EPP-u kratko odgovaraju da je pokrenuta procedura o isključenju te mađarske stranke uz članstva.

Dve godine od suspenzije, nije presekao Manfred Veber, već Viktor Orban – 12 poslanika njegove stranke Fides u Evropskom parlamentu napustilo je Evropsku narodnu partiju.

U pismu predsedniku EPP Veberu naveli su da izmene pravilnika dovode do „ograničavanja prava demokraski izabranih poslanika Fidesa“.

“Smatramo da se mora poštovati demokratska odluka skoro dva miliona glasača koji su podržali Fides na poslednjim evropskim izborima i stoga prava njihovih predstavnika ni na koji način ne mogu biti ograničena ili uskraćena. Verujemo da je rešavanje političkih razlika administrativnim merama – nedemokratsko i nedostojno Evropske narodne partije“, navodi se u pismu.

I dok Viktor Orban optužuje EPP da su povukli „neprijateljski potez protiv Fidesa i Fidesovih glasača”, podrška stiže iz drugih grupa. Liberali pozdravljaju odluku i navode da toksičnom populizmu Fidesa nije mesto u evropskoj politici, dok su socijaldemokrate optužile EPP da su sedeli i nemo posmatrali kako „Orbanova nedemokratska vlada iznova ugrožava slobode evropskih građana“, umesto da ga odmah isključe iz grupe.

„Propuštanjem da deluje, EPP grupa je dozvolila drugima da kopiraju Orbana i vidimo da se njegove politike sada šire u drugim državama članicama. Uz zabrinjavajući razvoj događaja i u Sloveniji i u Bugarskoj, iskreno se nadam da više neće ponoviti istu grešku“, navela je Irače Garcija, predsednica socjalidemorkata u Evropskom parlamentu.

Stranka Fides napustila je EPP jer je prihvaćena izmena poslovnika koja omogućava da čitave stranke budu isključene iz te grupe, a ne samo poslanici pojedinačno. Izmene su na sastanku EPP-a podržane ogromnom većionom, imajući baš Fides na umu. Ta desničarska stranka, koja vlada mađarskom punih 11 godina, od 2019. godine je pod suspenzijom EPP-a zbog sve intenzivnijeg nazadovanja u vladavini prava i poštovanju ljudskih prava.

Mađarska pod Orbanom je prošle godine u izveštaju Freedom House-a dospela na listu delimično slobodnih država, na kojoj se zadržala i ove godine.

 

Komentari

Vaš komentar