Oproštajni govor Merkel: Otpor mržnji i teorijama zavere mora biti glasan i jak

Svet 02. dec 202122:3721 komentara
Podeli:
Angela Merkel
Izvor: REUTERS/Fabrizio Bensch TPX IMAGES OF THE DAY

Nemačka vojska se tradicionalnim mimohodom u četvrtak uveče oprostila od nemačke kancelarke Angele Merkel koja za nedelju dana, nakon 16 godina na vlasti, odlazi u političku istoriju.

Svečanost, čiji koreni sežu u 16. vek, najveća je počast koju nemačke oružane snage mogu odati nekom civilu.

Merkel se zahvalila saradnicima i porodici, a svom nasledniku Olafu Šolcu poželela sreću.

“16 godina na mestu kancelarke su bile ispunjene brojnim događajima a često i izazovima. Te su godine za mene bile izazov i u političkom i u ljudskom smislu. Ali to je bilo vreme koje me je ispunilo”, rekla je Merkel u kratkom govoru.

Povezane vesti

Dotakla se i antinaučnih stavova u društvu, kao i sve priusutnijih teorija zavera.

“Naša demokratija zavisi i od naše sposobnosti za kritički diskurs i samoispravljanje. Zavisi od razgovora o interesima i međusobnom uvažavanju. Zavisi od solidarnosti i poverenja, naročito poverenja u činjenice. I svugde gde se naučne činjenice negiraju, a šire se kampanje mržnje i teorije zavere, otpor mora biti glasan i jak”, poručila je Merkel.

Kao najveće izazove navela je finansijsku krizu 2008. i izbegličku 2015. “Tada sam shvatila koliko su važne međunarodne institucije i multilateralni instrumenti. Jer krize ne poznaju granice”, rekla je Merkel.

Nemačka vojska ili Bundeswehr se posebnom svečanošću koja uključuje mimohod, muziku i baklje oprašta od nemačkih predsednika, kancelara i ministara obrane.

Tradicija nalaže da osoba u čiju čast se održava izabere tri pesme koje izvodi vojni orkestar. Merkel se odlučila za crkvenu numeru “Grosser Gott, wir loben dich”, evergeen poznate nemačke posleratne pevačice Hildegard Knef i pesmu istočnonemačke pank-ikone Nine Hagen “Du hast den Farbfilm vergessen” (“Zaboravio si film u boji”). Ta pesma bila je veliki hit 1974. kada je Merkel studirala fiziku u Lajpcigu, u tadašnjoj Istočnoj Nemačkoj.

Merkel bi zvanično svom nasledniku Šholcu trebalo da preda vlast sledeće nedelje kada se novi saziv Bundestaga sastaje kako bi izabrao novog kancelara.

Komentari

Vaš komentar