Opozicija u Tanzaniji poziva na proteste zbog hapšenja lidera

Svet 31. jul. 202116:471 komentar
Podeli:
Izvor: Reuters/Emmanuel Herman/File Photo

Glavna opoziciona stranka u Tanzaniji, Čadema, pozvala je na proteste zbog hapšenja svog lidera Frimana Mbovea i dodala da je podnela žalbu zbog optužbe da je umešan u terorizam.

Pročitajte još:

Mbove je uhapšen pre desetak dana zajedno sa drugim članovima stranke na severozapadu zemlje gde su planirali miting da traže ustavne promene u zemlji.

Stranka je saopštila da je uložila žalbu i zbog toga što je optužnica Mboveu doneta bez prisustva njegovog advokata. Čadema je pozvala pristalice na protest protiv „izmišljene optužnice“ pre ročišta zakazanog za 5. avgust.

Sud je u utorak saopštio da je pokrenuo proceduru protiv Mbovea (59) zbog „finansiranja terorizma“ i „terorističku zaveru“, što su dela prema kojima uhapšeni ne može na slobodu uz kauciju.

Čadema je posle hapšenja svog lidera navela da je Mbove zatražio novi Ustav i ocenila da je njegovo hapšenje „znak da se nastavlja diktatura, kakva je bila pod predsednikom Džonom Magufulijem“.

Magufuli je umro od srčanog udara u martu. Opozicija je tvrdila da je vlada ovog populističkog predsednika gušila glasove neistomišljenika, medija i civilnog društva.

Komentari

Vaš komentar