Oko 9.000 migranata „zaglavljeno“ u Kolumbiji, žele u SAD i Kanadu

Svet 29. jul. 202121:013 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Ivan Valencia

Oko 9.000 osoba "zaglavljeno" je u Kolumbiji, usled novog pokreta migranata koji na putu prema Severnoj Americi prolaze tom rutom nakon ponovnog otvaranja međunarodnih granica posle 'lockdowna', objavila je kolumbijska Agencija za migracije.

Ilegalni migranti, a reč je većinom o Haićanima, no ima i Venecuelaca i Kubanaca, kao i državljana brojnih afričkih zemalja, „zaglavili su“ u kolumbijskoj pokrajini Antiokiji, rekao je direktor Agencije za migracije, Huan Francisco Espinosa na konferenciji za novinare.

„Ovo je istorijski fenomen koji se ponavlja. Naime, Kolumbija nije ni uzrok, a ni odredište ovih migranata“, rekao je Espinosa.

Migranti se nadaju da će uspeti da prođu i nastave svoje putovanje prema Panami, a zatim prema Severnoj Americi. Cilj su im uglavnom Sjedinjene Države ili Kanada, rekao je Espinosa.

Dodao je da je, premda u uobičajenoj godini regijom obično prođe oko 30.000 migranata, prošle godine tuda prošlo samo 4.000 ljudi zbog restriktivnih mera uvedenih zbog kontrole širenja koronavirusa.

No s otvaranjem granica u 2021. protok migranata u regiji dosad je puno veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kazao je Espinosa.

Komentari

Vaš komentar