Oko 60.000 ljudi na Prajdu u prestonici Češke

Svet 13. avg 202217:166 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/David W Cerny

Bez karnevalskih vozila, sa zastavama, cvećem, šalovima i ukrasima u bojama duge je Pragom, posle dve godine pauze zbog pandemije kovida-19, prošlo, prema procenama policije, oko 60.000 učesnika praškog Prajda u okviru tradicionalnog letnjeg jednonedeljnog Festivala LGBT manjina.

Zastava u bojama duge, simbol borbe seksualnih manjina protiv diskriminacije, vijori se i na gradskoj većnici, a u istim bojama je i pešačka zebra ispred sedišta gradskih vlasti, dok je gradonačelnik Praga Zdenjek Hžib sa suprugom u prvim redovima Parade ponosa LGBT zajednice.

Pored zastava, učesnici Prajda nosili su i transparente podrške LGBT zajednici, a prvi put otkako se pohod održava, učesnici su prošli centrom Praga bez izgreda i protesta grupica protivnika, samo je na jednom mestu duž trase stajalo nekoliko muškaraca koji su citirali Bibliju, u delovima u kojima se govori o grehu.

„Nismo primetili nikakvo narušavanje reda ili bilo kakve probleme“, kazao je novinarima portparol praške policije Jan Ribanski.

Ovogodišnji Prag Prajd i LGBT festival odvija se pod parolom „Srce je važno“.

„To ukazuje na aspekt ljudskih prava. Srce nije samo u našem amblemu. Srce je simbol života, zajedništva, uzajamne ljubavi i čovečnosti. To se odražava na svih 150 manifestacija našeg festivala“, kazao je za Mladu frontu Dnes direktor festivala Tom Bili.

Prag Prajd završava večeras, velikim koncertom u parku Letna.

Komentari

Vaš komentar