Oko 2.000 migranata i dalje čeka – sada na belorusko-litvanskoj granici

Svet 22. nov. 202118:444 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Maxim Guchek/BelTA via AP

Oko 2.000 migranata iz azijskih i afričkih zemalja već treću sedmicu pokušava da se domognu zapadnoevropskih zemalja. Trenutno su na beloruskoj granici blizu granice s Litvanijom.

„Situacija na granici je stabilna, ali tenzija je i dalje tu. Prema našim podacima, oko 2.000 ilegalnih migranata se nalazi sa beloruske strane granice“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Litvanije.

Povezane vesti

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko optužio je EU da odbija svaki razgovor sa Minskom o sudbini dve hiljade migranata blokiranih na istočnoj granici Unije.

Zapad optužuje Belorusiju da veštački stvara krizu da bi se osvetio za zapadne sankcije tako što dovodi kandidate za imigraciju.

„Dovezeni smo vojnim kamionima. Imamo važeće vize. Stalno su tu. Pokušali smo da odemo, ali nas oni stalno vraćaju na granicu“, kazao je jedan migrant.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjvaio je da čeka odgovor iz Brisela na zahtev da EU prihvati 2.000 migranata koji se nalaze na beloruskoj granici.

Lukašenko je rekao da traži da Nemačka primi migrante, ali da EU nije stupila u kontakt sa Minskom povodom tog zahteva.

Poljska bi trebalo da razmotri posledice najavljenog zatvaranja železničkog graničnog prelaza prema Belorusiji, jer bi u toj situaciji vozovi mogli biti preusmereni na konfliktnu zonu na istoku Ukrajine, izjavio je Lukašenko.

Komentari

Vaš komentar