Oko 150 migranata pokušalo silom da pređe granicu kod Melilje

Svet 19. jan. 202123:581 komentar
Podeli:
Pixabay

Oko 150 migranata pokušalo je silom da pređe visoku ogradu koja deli špansku enklavu Melilja od severa Maroka, i njih 87 je uspelo u tome, javile su španske vlasti.

„Incident se dogodio pred zoru. Njih 87 je uspelo da uđe u Španiju uprkos intervenciji marokanskih i španskih snaga reda“, rekao je portparol prefekture Melilja.

Marokanska policija privela je 36 migranata koji su pokušali da preskoče ogradu, prema lokalnim vlastima u Nadoru, na severoistoku Maroka. Ostali su pobegli i ne zna se da li su uspeli da pređu granicu ili ne.

Ovo je najveći pokušaj prelaza od 20. avgusta kada je oko 300 ljudi pokušalo silom da pređe tu kopnenu granicu. Jedan od migranata je stradao, a njih oko 30 je uspelo da pređe.

Prema portparolu španske prefekture, devet migranata je povređeno danas u pokušaju prelaska i prebačeno je u bolnicu, drugi su se registrovali u centru za prihvat migranata.

Od 1. januara 60 migranata uspelo je ilegalno da pređe granicu u Melilji, a njih 70 u Seuti, drugoj španskoj enklavi koja se nalazi na severu Maroka, prema podacima španskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Melilja i Seuta imaju jedine kopnene granice sa Evropskom unijom u Africi. Oni koji hoće ilegalno da uđu u Evropu koriste te dve enklave, ili preskakanjem ograde ili plivanjem uz ogradu.

Njihove granice su zatvorene od početka pandemije u martu.

Komentari

Vaš komentar