OEBS osudio sudski progon novinara u Rusiji

Svet 15. avg 202217:4915 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters TV via Reuters/File Photo

Novinari ne smeju biti kažnjavani zbog obavljanja svojih profesionalnih dužnosti i istražni pritvor ne bi smeo da se koristi za vršenje nepravednog pritiska na medijske radnike, saopštila je predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Teresa Ribeiro, osudivši praksu sudskog progona novinara u Rusiji.

Pročitajte još:

Ribeiro je istakla da su kontinuirani slučajevi krivičnih i administrativnih tužbi protiv novinara u Rusiji rezultirali daljim padom slobode medija i pristupa informacijama.

„Tokom poslednjih nekoliko nedelja, značajan broj novih slučajeva sudskog progona mi je skrenuo pažnju. Ovi slučajevi se često odnose na navodno ’širenje lažnih informacija o ruskim oružanim snagama‘, što je krivično kažnjivo prema novom zakonu usvojenom nakon ruske invazije na Ukrajinu“, rekla je Ribeiro.

Bivša producentkinja na prvom ruskom kanalu Marina Ovsjanikova optužena je za „širenje lažnih informacija o ruskim oružanim snagama“ i preti joj kazna do deset godina zatvora zbog protesta koji je organizovala ispred Kremlja 15. jula.

„Optužba za širenje ’lažnih informacija’ u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu se instrumentalizuje u svrhu utišavanja glasova neslaganja“, navela je Ribeiro.

Administrativne kazne se i dalje koriste za finansijsko potkopovanje medija i novinara, a vlasti su izrekle novčanu kaznu Novoj gazeti zbog „zloupotrebe slobode medija“ i zapretile da će poništiti njenu registraciju kao štampano i digitalno izdanje, prenosi OEBS.

Novinarka Life.ru Aleksandra Bajasitova stavljena je u istražni pritvor i optužena za „iznudu radi sticanja imovine“ i preti joj kazna do 15 godina zatvora ukoliko bude osuđena.

„Novinari ne smeju biti kažnjavani zbog obavljanja svojih profesionalnih dužnosti i istražni pritvor ne bi smeo da se koristi za vršenje nepravednog pritiska na medijske radnike. Kršenjem obaveza OEBS, ruske vlasti uskraćuju svojim građanima pristup osnovnim informacijama i stvaraju atmosferu straha i represije“, zaključila je Ribeiro.

Komentari

Vaš komentar