Odluke o davanju licence za Severni tok 2 neće biti pre sredine 2022.

Svet 16. dec 202114:43
Podeli:
Izvor: Tobias Schwarz/AFP (ilustracija)

Neće biti odluke o odobrenju spornog gasovoda Severni tok dva pre sredine 2022. godine, saopštilo je nemačko regulatorno telo za energiju, koje je suspendovalo proceduru sertifikacije jesenas zbog pravne prepreke.

Odluka o odobravanju otvaranja tog gasovoda između Rusije i Nemačke neće biti doneta u prvoj polovini 2022. godine, rekao je Johen Homan, predsednik nemačke savezne agencije za mreže na konferenciji za novinare.

Sredinom novembra nemačko regulatorno telo suspendovalo je proceduru davanja licence kompaniji Severni tok, bazirane u Švajcarskoj, dok ona ne otvori filijalu u Nemačkoj, što je nepohodan uslov za dobijanje licence za upotrebu. Homan je rekao da je kompanija Severni tok obavestila agenciju da su formirali tu novu kompaniju u Nemačkoj, ali da se procedura sertifikacije neće nastaviti dok se agenciji ne predaju odgovarajući dokumenti, na način da mogu biti provereni.

POVEZANE VESTI:

Zeleno svetlo nemačkih vlasti jedna je od poslednjih faza pre nego što gasovod, čija izgradnja je završena, može da bude pušten u rad. Evropska komisija takođe treba posle toga da se izjasni da li je to usklađeno sa propisima Unije. Berlin je dao uveravanja da prekid procesa sertifikacije nije ni na koji način političke prirode, mada je gasovod u centru geopolitičkih tenzija izmedju Rusije i Ukrajine.

Kompanija Severni tok mora da dokaže da je prebacila neophodnu aktivu i ljudske resurse nemačkoj filijali, kako je u novembru odlučilo nemačko regulatorno telo, a kada se dobije odobrenje onda se ono podnosi Evropskoj komisiji, kojoj treba određeno vreme da ga odobri, rekao je Hogen.

Gasovod je trenutno u središtu diplomatskog natezanja između Nemačke i Rusije.

Nova nemačka vlada, predvođena socijaldemokratom Olafom Šolcom, nedavno je upozorila Moskvu da bi moglo biti naređeno „zaustavljanje“ ovog projekta u slučaju nove vojne eskalacije u Ukrajini. Zapad strahuje da rusko gomilanje trupa na granici sa Ukrajinom predstavlja najavu invazije te zemlje, što Rusija negira.

Tenzije su dodatno porasle juče, izbacivanjem dvoje ruskih diplomata iz Nemačke. Berlin je reagovao na izricanje doživotne kazne zatvora ruskom državljaninu za ubistvo čečenskog opozicionara u Berlinu 2019. godine, koje je, prema nemačkom sudu naručila Moskva.

Komentari

Vaš komentar