Odloženi pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu zbog konsultacija

Svet 20. jun 202117:23
Izvor: AP Photo/Florian Sćroetter

Pregovarači iz Irana i šest svetskih sila odložili su nastavak pregovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i vraćaju se u svoje države na konzultacije o nesuglasicama, rekao je šef teheranske delegacije Abas Arakči.

„Trenutno smo bliže dogovoru nego ikad, ali i dalje postoje razlike medju nama koje neće biti lako premostiti“, rekao je Arakči u Beču za iransku televiziju.

POVEZANE VESTI

On je rekao da se vraća u Teheran, prenela je agencija Hina.

Za sada nije poznato kada će se zvanični pregovori nastaviti.

Na predsedničkim izborima u Iranu, koji su održani u petak, pobedio je tvrdokorni Ebrahim Raisi koji će zameniti pragmatičnijeg Hasana Rohanija.

Poslednju reč u Iranu ipak ima vrhovni vođa Ali Hamnei koji će doneti konačnu odluku o obnavljanju sporazuma, što bi značilo i ukidanje američkih ekonomskih sankcija nad bliskoistočnom državom.

Pregovori u Beču o određivanju koraka koje će SAD i Iran poduzeti u sklopu nuklearnog sporazuma traju od aprila.

Novi izraelski premijer Naftali Benet poručio je danas svetskim silama da ne pregovaraju s novim iranskim predsednikom o nuklearnom sporazumu.

„Izbor Raisija je signal za sile da se probude, možda signal u poslednjem trenutku, pre povratka na nuklearni sporazum. Taj signal bi trebalo da im omogući da shvate s kim imaju posla…“, rekao je Benet.

„Svima je jasno da režim dželata ne sme da poseduje oružje za masovno uništavanje“, rekao je Benet.

Teheran u Beču pregovara sa svetskim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. iz koga se bivši američki predsednik Donald Tramp 2018. jednoglasno povukao i obnovio Iranu sankcije, a sadašnji predsednik Džozef Bajden spreman je da se vrati sporazumu, ali traži da Islamska Republika potpuno poštuje odredbe sporazuma iz 2015. godine.

Komentari

Vaš komentar