Odbijena žalba Alekseja Navaljnog na oznaku da je sklon terorizmu

Svet 07. jun. 202220:43 > 08. jun. 2022 11:232 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Evgenia Novozhenina

Sudsko veće u Rusiji je odbilo žalbu lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnija na raniju odluku zatvorskih vlasti u kojoj se navodi da je Navaljni "sklon činjenju krivičnih dela terorističke ili ekstremističke prirode".

Navaljniju su prvo izrečene dodatne zatvorske provere i inspekcije zbog mogućnosti bekstva. U oktobru prošle godine, to je preinačeno, a Navaljni je označen kao „terorista ili ekstremista“.

„Zabrinuo sam se da će od mene tražiti da poljubim Putinovu sliku i napamet naučim citate (Dmitrija) Medvedeva, ali to nije bilo potrebno. Sada je samo na mom krevetu u ćeliji oznaka koja me opisuje kao teroristu“, objavio je Navaljni na društvenim mrežama.

Navaljni je uhapšen u januaru 2021. nakon povratka iz Nemačke, gde se oporavljao od trovanja nervnim agensom, za šta optužuje Kremlj. Izrečena mu je kazna od dve i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne.

On je u martu osuđen na devet godina zatvora zbog prevare i nepoštovanja suda, a te optužbe je odbacio kao politički motivisane.

Navaljni i nekoliko njegovih saradnika dodati su u ruski registar terorista i ekstremista.

Komentari

Vaš komentar