Obilne snežne padavine, hiljade domaćinstava u Švedskoj i Finskoj bez struje

Svet 13. jan. 202114:55
Podeli:
Švedska, sneg, padavine, zavejano
Izvor: Erik Abel/TT News Agency via REUTERS

Hiljade domaćinstava na severu Švedske i jugu Finske su ostale bez struje posle obilnih snežnih padavina, a meteorolozi su upozorili da predstoje posebno niske temperature za region Baltičkog mora.

Na jugozapadu Finske, oko 4.000 domaćinstava bilo je bez struje, prenela je finska televizija YLE, dok vlasti kažu da bi taj mogao da bude i veći.

U Švedskoj je dobavljač električne energije Eon saopštio da je bez struje ostalo oko 3.000 domova i da će duže nego obično biti u mraku jer je previše rizično slati radnike na teren.

Švedska meteorološka služba saopštila je da sneg, koji je tokom poslednja 24 sata zahvatio severni deo zemlje još uvek pada, ali smanjenim intenzitetom.

Švedski meteorološki i hidrološki institut saopštio je da na severu zemlje snežni pokrivač dostiže visinu do 60 centimetara.

U susednoj Finskoj sneg je prekrio jug zemlje, a upozorenja o lošim uslovima na putevima izdata su za gotovo celu južnu i zapadnu Finsku.

Televizija YLE objavila je da očekuju da će se snežne padavine smanjiti danas i da će ih zameniti jaka hladnoća, s temperaturama koje će se narednih dana spustiti na minus 25 stepeni na jugu i minus 40 u arktičkom regionu.

Komentari

Vaš komentar