Obama u Glazgovu: Većina zemalja nema ambicije za borbu sa klimatskim promenama

Svet 08. nov. 202119:511 komentar
Podeli:
Izvor: Reuters/Phil Noble

Većini zemalja nedostaje "ambicije" za sprovođenje Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, izrazio je u ponedeljak žaljenje bivši američki predsednik Barak Obama, pozivajući da se "čini više" i pohvalivši "ljutnju" mladih zbog klimatske krize.

„Većina zemalja nije bila tako ambiciozna kao što je trebalo da bude“, rekao je Obama, koji je bio pozvan da govori na COP26 u Glazgovu, gde je dočekan s ovacijama.

Povezane vesti

Iako je bilo „napretka“ nakon Pariskog sporazuma iz 2015, „nismo učinili dosta u ovoj krizi i moraćemo da činimo više. Daleko smo od onoga gde bi trebalo da budemo“, istakao je.

Poput sadašnjeg predsednika Džoa Bajdena, izrazio je žaljenje zbog nedolaska kineskog i ruskog predsednika na konferenciju, ocenivši da „ako ima išta što bi trebalo da prevaziđe naše razlike, onda su to klimatske promene“.

Ujedno je odao priznanje pokretu mladih za klimu i njegovoj predvodnici Greti Tunberg, izrazivši zadovoljstvo „zbog toga što u svetu ima puno Greta“.

„Budite ljutiti, budite nezadovoljni, ali tu ljutnju i nezadovoljstvo usmeravajte i činite sve veći pritisak kako biste postizali sve više, jer to je potrebno“, rekao je, obraćajući se mladima.

Pozvao je mlade da „izlaze na izbore kao da im život od toga zavisi“, iako na politiku gledaju s „podsmehom“, da „vrše pritisak na kompanije“ i nastoje da „pridobiju one koji se s njima ne slažu ili su nezainteresovani“.

„Ne možemo da dopustimo da padnemo u beznađe“, rekao je.

Komentari

Vaš komentar