Nuklearni pregovori Irana i SAD završeni bez dogovora u Kataru

Svet 29. jun 202217:312 komentara
Podeli:
Iran nuklearni program
Izvor: HO / ATOMIC ENERGY ORGANIZATION OF IRAN / AFP

Indirektni pregovori Irana i SAD o oživljavanju nuklearnog sporazuma Teherana sa svetskim silama završeni su bez pomaka, izvestila je iranska novinska agencija.

Pročitajte još:

SAD i Evropska unija, koja posreduje u pregovorima u Kataru, nisu odmah izvestili o završetku pregovora u Dohi. Poluzvanična novinska agencija Tasnim izvestila je da su pregovori završeni i da „nisu uticali na izlaz iz ćorsokaka u razgovorima“.

Specijalni predstavnik SAD Rob Mali razgovarao je sa Irancima preko zvaničnika EU Enrikea More koji je zatim preneo poruke glavnom iranskom pregovaraču Aliju Bageriju Kaniju.

Tasnim je pozivajući se na neimenovane obaveštene izvore izvestio da američki stav ne uključuje „garanciju da će Iran iamti ekonomsku korist od sporazuma“, citirajući neimenovane izvore.

„Vašington nastoji da oživi dogovor kako bi ograničio Iran bez ekonomskog dobitka za našu zemlju“, navodi se u izveštaju iranske agencije.

Iran i svetske sile su 2015. potpisali nuklearni sporazum na osnovu kog je Teheran drastično ograničio svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Godine 2018. tadašnji predsednik SAD Donald Tramp jednostrano je povukao Ameriku iz sporazuma, podižući tenzije širom Bliskog istoka i izazivajući niz napada i incidenata.

Razgovori u Beču o oživljavanju sporazuma su „pauzirani“ od marta. Od propasti sporazuma, Iran je unapredio svoj nuklearni program i povećao zalihe obogaćenog uranijuma.

Komentari

Vaš komentar