Novo ubistvo novinara u Meksiku

Svet 11. feb 202209:59
Izvor: Pixabay/mediosaudiovisuales

Meksički novinar Eber Lopez ubijen je u južnoj državi Oaksaka, saopštila je policija, što je poslednje u nizu ubistava novinara koji su podstakli američke zakonodavce da izvrše pritisak na Meksiko da pojača zaštitu.

Eber Lopez, nezavisni novinar koji je vodio sajt „Notisijas veb“, ubijen je iz vatrenog oružja, rekli su policijski zvaničnici meksičkom listu „Milenio“.

Tridesetdevetogodišnji Lopez primio je pet metaka u svojoj kancelariji u centru grada oko 20.00 časova, a sa njim je u tom trenutku bio i sin.

Povezane vesti:

Lopez je napadnut u svom studiju za snimanje, objavila je agencija „RCP notisijas“ na društvenim mrežama.

Državni tužilac Oaksake saopštio je da su dve osobe uhapšene u vezi sa zločinom, iako je istraga još u toku.

Lopez, koji je radio u lučkom gradu Salina Kruz, 2019. godine primio je više pretnji smrću, navode neki lokalni mediji.

Lopez je redovno pisao o politici i korupciji u lokalnoj upravi, rekao je direktor „RCP notisijasa“ Rodolfo Kanseko za Rojters.

Njegova smrt je poslednji u nizu napada na novinare u Meksiku tokom poslednjih sedmica. Samo u januaru ubijena su tri novinara i jedan medijski radnik, a u subotu uveče jedan bivši novinar.

Senatori SAD Tim Kejn i Marko Rubio pozvali su Meksiko da učini više da zaštiti novinare, kritikujući meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora zbog napada na njegove kritičare u medijima.

Prema organizaciji za ljudska prava „Član 19“, oko 145 novinara ubijeno je u Meksiku od 2000. do 2021. godine, što ga čini jednom od najsmrtonosnijih zemalja na svetu za novinare.

Komentari

Vaš komentar