Novinarka u Belorusiji nestala nakon što joj je policija pretresla kuću

Svet 18. avg. 202111:361 komentar
Podeli:
Belorusija policija
Izvor: AFP (arhiva)

Glavna urednica jedne od vodećih nezavisnih novinskih organizacija u Belorusiji nestala je nakon što je policija tokom noći pretresla njen dom, saopštilo je u sredu udruženje novinara te zemlje, u trenutku dok beloruske vlasti pokušavaju da suzbiju neistomišljenike.

Onlajn novinska agencija BelaPAN nije uspela da dođe ni do Irine Levšine, ni do Zahara Ščerbakova, jednog od svojih reportera, navelo je udruženje.

Beloruski zvaničnici nisu bili dostupni za komentar, a Rojters nije odmah mogao da kontaktira ni agenciju BelaPAN.

Vlasti vode represivnu kampanju protiv nedržavnih medija, udruženja za ljudska prava i vođa protesta protiv režima predsednika Aleksandra Lukašenka od avgusta prošle godine, kada je ponovo izabran na izborima koje opozicija i zapadni posmatrači smatraju nameštenim.

Novinarska udruženja su objavila da je najmanje 30 beloruskih novinara u zatvoru i da policija sprovodi oko 50 zasebnih kaznenih istraga protiv medijskih radnika.

Službe su pojačale svoje napore na suzbijanju neistomišljenika proteklih nedelja. Policija je u julu provela niz racija protiv aktivista, novinara i nevladinih organizacija, optužujući ih za organizovanje nereda i protesta.

Početkom avgusta je beloruska atletičarka Kristina Timanovskaja bila prisiljena da pobegne i zatraži egzil usred nastupa na Olimpijskim igrama zbog, kako je rekla, naredbe „odozgo“ da je treneri pošalju kući iz Tokija, što je izazvalo niz novih zapadnih sankcija.

Komentari

Vaš komentar