Novinar za N1 iz Aškelona o sukobima Izraelaca i Palestinaca

Svet 11. maj. 202120:436 komentara
Podeli:

Novinar, publicista Milan Fogel izjavio je u uključenju u Dan uživo, govoreći o sukobima između Izraelaca i Palestinaca, da "Izrael uglavnom ide sa preciznim napadima". "Ima te mogućnosti tehnološke, za razliku od Palestinaca koji nasumice gađaju i uglavnom pogađaju stambena naselja. Aškelon je i moderan grad, ali ima i dosta starijih zgrada. Stare zgrade nemaju te prostorije koje su specijalno namenjene za zaštitu od vazdušnih napada. Onaj ko to ima je u boljoj situaciji", kaže Fogel.

Fogel se u Dan uživo uključio iz Aškelona. Rekao je da otprilike jedan sat nije bilo napada, ali da je od juče u 18h do skoro bilo izuzetno teško.

„Aškelon je bio prvi po broju raketnih napada iz Pojasa Gaze, dvoje je poginulo u tim napadima u svojim stanovima, ljudi koji nisu uspeli da se sklone u zaštićen prostor. Ima više povređenih. U vazdušnim napadima stradalo je oko 25 osoba, među kojima ima i dece“, kaže on.

Povezane vesti

Izrael, kaže on, uglavnom ide sa preciznim napadima.

„Ima te mogućnosti tehnološke, za razliku od Palestinaca koji nasumice gađaju i uglavnom pogađaju stambena naselja. Aškelon je i moderan grad, ali ima i dosta starijih zgrada. Stare zgrade nemaju te prostorije koje su specijalno namenjene za zaštitu od vazdušnih napada. Onaj ko to ima je u boljoj situaciji“, kaže Fogel.

Objašnjava da je suština u izborima koji su otkazani u palestinskom delu.

„Palestina, ta koja buduća treba da bude, priznata država u UN je podeljena u dva dela. Na Zapadnu obalu, to je taj kopneni deo gde živi oko tri miliona Palestinaca, i na Pojas Gaze, to je veoma uzak pojas uz more, svega 41 km, gde živi dva miliona stanovnika“, objašnjava.

Sada kad su videli šta su uradili i šta se dešava, kaže on, „sada daju neke signale uglavnom preko Egipta da bi hteli da se prekine ovaj rat“.

„Međutim, sad je Izrael snimio sve te tačke odakle se raketira“, kaže Fogel.

Ističe da zapadni svet zajedno sa Izraelom smatra Hamas za terorističku organizaciju, dok na primer Rusija, Turska ne.

Komentari

Vaš komentar