Sukob demonstranata i policije u Atini na protestima zbog reforme zakona o radu

Svet 06. maj. 202116:52 > 16:515 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Grupa demonstranata sukobila se sa grčkom policijom u centru Atine nakon protesta radnika zbog kotroverzne reforme zakona o radu, javili su lokalni mediji.

Grčki sindikati odložili su tradicionalne prvomajske skupove, povodom Praznika rada, koji se ove godine podudario sa Uskrsom.

Kako je objavljeno na medijskom sajtu „iefimerida“ na kraju današnjeg marša grupa demonstranata gađala je Banku Grčke bojom i kamenjem, a na policiju je bacila više Molotovljevih koktela.

Policija je odgovorila suzavcem.

U Atini su danas održana tri protestna skupa u organizaciji komunističkog Sveradničkog militantnog fronta, konfederacije radnika javnog sektora i levičarskih udruženja i organizacija.

Na današnjim skupovima u Atini okupilo se nekoliko hiljada ljudi.

Glavni zahtjev sindikata je da se prekine sa izmenama zakona o radu jer će one negativno uticati na prava radnika.

Izvor : Angelos Tzortzinis / AFP

Protesti su bili najavljeni u Atini i drugim većim gradovima, a štrajk je zaustavio rad javnih službi, saobraćanje trajekata, prevoz u Atini, osim autobusa. Više letova je takođe otkazano ili pomereno zbog štrajka kontrolora letenja.

Prema grčkoj vladi, predlog zakona uvodi mogućnost fleksibilnog radnog vremena, utvrđuje pravila o radu na daljinu i uključuje garancije protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mestu.

Portparolka vlade Aristotelija Peloni izjavila je juče da reforma „usklađuje zakone sa stvarnim potrebama zaposlenih danas“.

Ministar rada Kostis Hacidakis rekao je da novi propisi omogućavaju zaposlenima da pregovaraju sa poslodavcem o mogućnosti povećanja radnih sati u jednom delu godine i uzimanju više odmora.

Opozicione stranke, međutim, smatraju da je reforma „bolan korak unazad“ po pitanju radnih prava, a kritičari kažu da formalizuje eksploataciju prekovremenih sati od strane nesavesnih šefova, što je već praksa godinama.

Komentari

Vaš komentar