Ponovo masovna hapšenja širom Rusije na protestima podrške Navaljnom

Svet 31. jan. 202111:32 > 22:5375 komentara
Podeli:

Ruska policija je danas uhapsila više od 5.100 učesnika masovnih demonstracija širom zemlje koji traže oslobađanje opozicionara Alekseja Navaljnog. Među uhapšenima je bila i supruga ruskog opozicionara, koja je posle nekoliko sati u policiji, puštena.

Na proteste su izašle hiljade ljudi koji skandiraju protiv predsednika države Vladimira Putina.

Saradnici Navaljnog su pozvali građane na novi protest u utorak, za kada je zakazano saslušanje na kojem bi uslovna kazna mogla da mu bude preinačena u zatvorsku od tri i po godine.

Uprkos pretnjama zatvorskim kaznama i upozorenjima, protesti su se i danas održali u brojnim ruskim gradovima.

Povezane vesti:

Ruske vlasti su pretnjama i upozorenjima nastojale da obeshrabre današnje proteste nakon što su prošlog vikenda desetine hiljada demonstranata izašle na najmasovnije proteste u više godina, tražeći puštanje iz zatvora Navaljnog, najpoznatijeg Putinovog protivnika.

Navaljni (44), poznat po objavljivanju brojnih izveštaja o korupciji u Putinovoj Rusiji, uhapšen je 17. januara, odmah pošto se vratio iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje on optužuje Kremlj. Ruske vlasti negiraju da su umešane u trovanje Navaljnog.

Uprkos upozorenjima i pretnjama zatvorskim kaznama, protesta je i danas bilo u brojnim ruskim gradovima.

Nevladina organizacija OVD-info, specijalizovana za politička hapšenja, navela je da su vlasti danas privele više od 5.000 učesnika protesta u svih 11 vremenskih zona u Rusiji, i da su neke pretukle.

Izvor : Tanjug/AP Photo/Aleksander Khitrov

 

U Moskvi, gde je policija primenila opsežne bezbednosne mere, kao što su zatvaranje stanica metroa blizu Kremlja, zabrana autobuskog saobraćaja i rada restorana i prodavnica, uhapšeno je oko 1.450 ljudi, medju kojima je i Julija Navaljni, žena opozicionara.

„Ako budemo ćutali, sutra će doći po bilo koga od nas“, navela je Julija Navaljni na Instagramu uoči protesta.

Policija je blokirala oblast oko moskovskog trga Lubjanka, gde je protest trebalo da bude održan ispred sedišta Federalne službe bezbednosti (FSB), koju Navaljni optužuje za trovanje.

Demonstranti su se zbog blokade rasuli po drugim trgovima i ulicama u centru Moskve.

Policija je neselektivno hapsila demonstrante i odvodila ih u autobuse.

Medjutim, stotine demonstranata prošetale su centrom Moskve, uzvikujući „Putine, ostavka“ i „Putin, lopov“, što je aluzija na palatu na obali Crnog mora, navodno izgradjenu za predsednika Rusije, o čemu je tim Navaljnog ove nedelje objavio video prilog koji se raširio društvenim mrežama.

Brojni demonstranti su kasnije otišli do zatvora u kojem je Navaljni, gde su naišli na policiju koja je uhapsila desetine okupljenih, a neke pretukla, ali je protest nastavljen na gradskim ulicama.

Izvor : Tanjug/AP Photo/Dmitry Serebryakov

U Sankt Peterburgu je protestovalo nekoliko hiljada ljudi, uz povike „Dole car“ i povremene čarke s policijom koja je uspela da uhapsi oko 1.000 demonstranata u drugom po veličini ruskom gradu.

Danas su medju najmasovnijim i skupovi u Novosibirsku i Krasnojarsku, na istoku Sibira, i u Jekaterinburgu. I u tim gradovima je protestovalo po nekoliko hiljada ljudi, a uhapšeno je nekoliko stotina.

U Vladivostoku, na ruskom Dalekom istoku, uhapšeno je najmanje 120 osoba.

U nameri da spreče nove masovne proteste, ruske vlasti su prošle nedelje hapsile brojne saradnike Navaljnog i aktiviste.

Njegov brat Oleg, najbliža saradnica Ljubov Sobol i za tri aktivista u petak su osudjeni na dvomesečni kućni zatvor, po optužbi da su kršili ograničenja protiv širenje korona virusa tokom prošlonedeljnih protesta.

Tužioci su od društvenih mreža zahtevali da blokiraju pozive na proteste.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije oštro je upozorilo gradjane da danas ne izlaze na ulice, navodeći da bi mogli da budu osudjeni na do osam godina zatvora, a oni koji se sukobljavaju s policijom na do 15 godina.

Na demonstracijama 23. januara, održanim u više od 100 gradova, uhapšeno je oko 4.000 ljudi. Neki su osudjeni na zatvorske kazne, a oko 20 je optuženo za napad na policajce.

SAD su danas kritikovale obračun ruske policije s demonstrantima i pozvale Moskvu da oslobodi Navaljnog.

Šef američke diplomatije Entoni Blinken izjavio je da SAD „osudjuju primenu brutalnih taktika ruskih vlasti protiv mirnih demonstranata i novinara drugu nedelju zaredom“.

Rusija je potom optužila SAD da se „grubo mešaju“ u njena unutrašnja pitanja i da podrškom protestima pokušavaju da destabilizuju situaciju u zemlji.

Navaljni je uhapšen 17. januara, jer je, prema tvrdnjama vlasti, prekršio uslovnu kaznu koja mu je izrečena nakon što je u decembru 2014. godine osudjen na tri i po godine zatvora, uslovno na šest godina, za prevaru i pranje novca. Navaljni te optužbe odbacuje kao politički motivisane.

Uslovni period po toj presudi trebalo je da istekne u decembru 2020. godine, a nekoliko dana pre njegovog isteka vlasti su optužile Navaljnog da se nije redovno javljao.

Ruske vlasti su navele da će tražiti da Navaljni odsluži u zatvoru tri i po godine kazne na koju je osudjen uslovno. Saslušanje tim povodom zakazano je za utorak.

Nedugo posle hapšenja Navaljnog, njegov tim je na Jutjubu objavio dvočasovni video o palati na obali Crnog mora, tvrdeći da je izgradjena za Putina. Video ima više od 100 miliona pregleda, a podstakao je izražavanje nezadovoljstva i širenje sarkastičnih šala na internetu.

Demonstranti su u Moskvi danas uzvikivali i „Akva diskoteka“, koja se, prema navodima u klipu, nalazi u okviru palate, kao i kockarnica i salon za gledanje plesa na šipki.

Putin negira da je on ili neko od njegovih bliskih rodjaka vlasnik palate.

Juče je gradjevinski magnat Arkadij Rotenberg, Putinov dugogodišnji blizak saradnik i povremeni sparing partner u džudou, rekao da je vlasnik raskošne palate.

Navaljni, kome je pritvor odredjen do 15. februara, pao je u komu tokom leta iz Sibira ka Moskvi 20. avgusta. Avion je zbog toga prinudno sleteo, a Navaljni je dva dana kasnije prebačen iz sibirske bolnice u Berlin.

Laboratorije u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, kao i testiranja koja je sprovela Organizacija za zabranu hemijskog oružja, utvrdili su da je Navaljni bio izložen otrovu „novičok“, razvijenom u nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

Ruske vlasti su insistirale da doktori koji su lečili Navaljnog pre nego što je prebačen u Berlin nisu našli tragove otrova i tražili su od nemačkih zvaničnika da iznesu dokaz da je otrovan.

Vlasti su odbile da otvore krivičnu istragu, navodeći kao razlog nedostatak dokaza da je Navaljni otrovan.

Komentari

Vaš komentar