Novi lider EPP oštro kritikovao socijaliste i španskog premijera Pedra Sančesa

Svet 02. jun 202213:58
Izvor: Bertrand Guay/Pool/AFP

Novi lider panevropske konzervativne Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber izazvao je oštar odgovor evropskih socijalista, jer ih je optužio za nekontrolisano trošenje novca, a od Evropske komisije zatražio da "pokaže crveni karton" španskom premijeru, socijalisti Pedru Sančesu.

Veber je ove sedmice izabran za predsedavajućeg EPP i odmah je počeo da kritikuje.

Pročitajte još

„Ne prihvatam to da socijalisti bez razmišljanja troše novac, a onda prepuštaju EPP da skuplja krhotine kada se privreda uruši. To više nije prihvatljivo“, rekao je Veber.

Veber je dodao da „Evropska komisija mora odmah da pokaže Sančesu crveni karton ako želi da izbegne ekonomsku katastrofu u Španiji“.

EPP, najstarija transnacionalna evropska stranka, našla se pod pojačanim pritiskom jer, iako i dalje najbrojnija politička grupa u Evropskom parlamentu, izgubila je uporište u mnogim članicama EU- u Evropskom savetu sada je samo sedam lidera iz stranaka koje su pod okriljem EPP, dok ih je marta 2021. godine bilo 12.

Inače Garsija, predsednica političke grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, je za Euractiv oštro osudila izjave Vebera, ocenivši da je to posledica oštre borbe za prevlast unutar EPP.

„Šokantno je kada vidite kako EPP pokušava da protivreči Evropskoj komisiji i njenoj predsednici Ursuli fon der Lajen, koja je neprestano hvalila ono što španska vlada radi sa novcem iz fonda za oporavak i otpornost (RRF)“, rekla je Garsija, bliska saradnica španskog premijera Sančesa.

Manfred Veber je 2018. bio kandidat EPP za predsednika Evropske komisije, ali uprkos pobedi konzervativaca na evropskim izborima nije izabran, zbog snažnog protivljenja nekih članica EU i stranaka celog političkog spektra. EPP je zatim odustala od njegove kandidature i kandidovala Ursulu fon der Lajen, što je uglavnom bio plod kompromisa Berlina i Pariza.

Veber je od tada bio šef poslaničke grupe EPP u Evropskom parlamentu, a sada je i predsednik te partije, ali nije poznato kakve su njegove ambicije za naredne evropske izbore 2024. godine.

Izvor iz jedne južne članice EU rekao je za Euractiv da bi Veber bio „dobar“ kandidat za mesto predsednika Evropske komisije, posebno imajući u vidu uspon evropske desnice, koju predvodi mađarski premijer Viktor Orban.

Taj izvor je ipak dodao da znatan deo stranaka desnog centra ne bi da Veber ponovo bude kandidat za šefa Komisije.

„Ako to učini, neki će predložiti Robertu Mecolu, koju mnogi smatraju zvezdom EPP u usponu“, rekao je taj izvor.

Maltežanka Mecola je sada predsednica Evropskog parlamenta.

Drugi izvor je rekao da sadašnja nemačka vlada, koju čine socijaldemokrate, Zeleni i liberali, ali u kojoj nisu demohrišćanske CDU i CSU, blagonaklono gleda na Fon der Lajen i ne bi imala ništa protiv da ona dobije još jedan mandat.

Pitanje ko će biti kandidat EPP za šefa najvišeg izvršnog tela EU moglo bi da bude posebno važno na sledećim evropskim izborima.

Iako posle prošlih izbora nije poštovan princip da kandidat najjače panevropske evropske partije postane šef Evropske komisije, taj princip takozvanog „špicenkandidata“ mogao bi ponovo da zaživi na izborima 2024, za šta se najviše zalaže Nemačka.

Nemačka vladajuća koalicija je i u koalicionom sporazumu utanačila da se zalaže da princip „špicenkandidata“ postane obavezan.

Na izborima 2014. je princip da glavni kandidat pobedničke političke grupe postane i predsednik Evropske komisije bio neobavezan, a posle izbora 2019. je, upravo u slučaju Vebera, ignorisan zbog političke trgovine među liderima EU.

Međutim, početkom maja su evropski poslanici glasali za izbornu reformu, kojom bi sistem glavnog kandidata postao obaveza. Tu reformu treba da usvoji svih 27 članica EU da bi stupila na snagu.

Komentari

Vaš komentar