Incident kod Kapitola – autom probio sigurnosnu ogradu, poginuo policajac

Svet 02. apr. 202120:10 > 23:537 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Jedan policajac je poginuo, a drugi je ranjen blizu Kapitola u Vašingtonu nakon što ih je udario automobil. Policija je pucala na osumnjičenog nakon što je izašao iz vozila mašući nožem, a on je nakon toga preminuo u bolnici, prenosi CNN. Predsednik SAD Džozef Bajden naredio je da se zastave na Beloj kući spuste na pola koplja u znak počasti za policajca poginulog u današnjem incidentu na Kapitolu u Vašingtonu.

Policija Kapitol hila saopštila je da je intervenisala, pošto je nepoznata osoba vozilom naletela na dvojicu policajaca.

Robert Konti, v.d. šefa policije u Vašingtonu, kaže da se čini da napad nije teroristički.

„Ali, nastavićemo istragu kako bismo utvrdili motive napada“, dodao je.

CNN prenosi da je blokada Kapitola ukinuta.

Sa zvučnika u američkom Kapitolu se čulo obaveštenje da je „blokada zbog spoljne pretnje zaključena i da nastave da slede policijske smernice“.

Predsednik SAD Džozef Bajden naredio je da se zastave na Beloj kući spuste na pola koplja u znak počasti za policajca poginulog u današnjem incidentu na Kapitolu u Vašingtonu.

Bajden je u saopštenju izrazio saučešće porodicama policajaca.

„Znamo kako je ovo bilo teško vreme za Kapitol, za sve koji tamo rade i koji ga štite“, napisao je Bajden i izrazio zahvalnost policiji Kapitola i Nacionalnoj gardi što su brzo odgovorili na napad.

Sekretar Državne bezbednosti Alehandro Majorkas objavio je na Tviteru da ima „još mnogo toga da se otkrije o ovom napadu“.

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi naložila je da se zastave na Kongresu spuste na pola koplja zbog smrti policajca koji je obezbeđivao ulaz.

Agencija Asošijeted pres javila je ranije da je automobil udario u barikadu pred zdanjem Kapitol hila i da su tom prilikom povređena dvojica policajaca, dok je vozač ustreljen vatrenim oružjem, rekli su neimenovani policijski zvaničnici toj agenciji, piše Glas Amerike.

Agencije za sprovođenje zakona reagovale su i na izveštaje o pucnjavi.

Od građana i zaposlenih u Kapitolu se tražilo da ostanu u zatvorenom i dalje od prozora.

Očevici su rekli da je helikopter nadletao to područje iz koga su se čule poruke upozorenja građanima da se sklone odatle.

Podsećamo, u napadu na Kapitol 6. januara, pristalice Donalda Trampa probile su sigurnosni kordon i upale u zgradu Kongresa, a petoro ljudi je izgubilo život.

Komentari

Vaš komentar